Romson avgång
Förre riksdagsledamoten och Grön ungdoms tidigare språkrör, Magda Rasmusson i mitten. Miljöpartiets ordförande i Upplands Väsby, Lennart Olsen till höger. Foto: TT

Delade meningar kring språkrörens avgång

Janine Alm Eriksson (MP): Har fullt förtroende för språkrören
2:22 min

Nu kommer avgångskrav riktat mot Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.
Igår förklarade de bägge språkrören sa att valberedningen ska ta ny ställning till val av språkrör i partiet efter den senaste tidens turbulens.

Lennart Olsen, tungt namn i miljöpartiet som sitter i partistyrelsen, är en av de som idag kräver att Åsa Romson avgår.

– Jag har fullt förtroende för Gustav Fridolin att sitta kvar, däremot anser jag tyvärr att Åsa Romson har kommit i en sådan opinionsmässig svacka som blir väldigt svårt att ta sej ur och jag tror att det kan bli besvärligt kommande valrörelse. Det är bättre om valberedningen får tag på någon annan person som kvinnligt språkrör.

Lennart Olsen vill inte nämna några namn som förslag till ersättare för Åsa Romson. Tidigare riksdagsledamoten och språkröret för Grön Ungdom Magda Rasmusson föreslår att Romson ersätts med biståndsminister Isabella Lövin:

– Ett namn som jag känner mej ganska trygg med är Isabella Lövin som är biståndsminister, jag tycker hon är trygg i sitt ledarskap också är duktig i de gröna miljö och klimatfrågorna.

Och vad är det du tror att till exempel Isabella Lövin skulle kunna göra som inte Åsa Romson kan göra i det här läget som Miljöpartiet nu befinner sej i?

– Men det handlar lite om att nu är vi i en jätteallvarlig kris. Förmodligen den värsta kris vi någonsin varit i som parti och då måste vi ta till kraftiga verktyg för att komma ur den. Och då tror jag att ett nytt ledarskap är en viktig bit där.

Ekot har varit i kontakt med Isabella Lövin som befinner sej i Nepal och ställde frågan hur hon sej till att kandidera.  Via sms svarade hon att det inte är aktuellt just nu.

Magda Rasmusson poängterar att om Miljöpartiet ska få en nystart och driva miljöfrågorna hårdare fungerar det inte med Åsa Romson eftersom förtroendet för henne är för lågt.

– Vår viktigaste uppgift är miljö och klimatfrågorna. Alltså att ställa om samhället så att vi klarar klimatförändringarna och då måste den främsta företrädaren ha ett stort förtroende, annars kommer vi inte att kunna förhandla bra och inte kunna växa i nästa val och det måste vi kunna göra för att kunna lösa den här viktiga utmaningen.

Men Janine Alm Eriksson, riksdagsledamot och partiets ekonomisk-politiske talesperson har fullt förtroende för de två nuvarande språkrören. 

– Det är ju tydligt att det finns kritik och att förändringar måste göras men att då komma in som ny när vi sitter i regering med S, sköter ett samhällsbygge som är otroligt viktigt, och har ett parti och det interna arbetet att föra, tror jag att Åsa och Gustav med den kunskap och erfarenhet de har är bäst att leda den processen. 

Språkröret Åsa Romson vill inte kommentera kraven på sin avgång.

Isabella Lövin föreslås som ett alternativ till dej, vad säger du om det?

– Jag kommenterar naturligtvis inte sådana uppgifter som är valberedningens ansvar i partiet att just nu att hantera.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".