Patrik Åman, VD Norrköpings Hamn AB, Foto: Peter Weyde, SR.
Patrik Åman, Vd för Norrköpings Hamn AB tror på ökade sjötransporter. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio.

Ny hamn för en miljard kronor

Tror på renässans för sjöfarten
1:17 min

Norrköpings hamn AB har beslutat bygga ut för att säkra hanteringen av allt större godskapacitet i framtiden.

En miljard kronor. Det blir den beräknade prislappen när Norrköpings hamn AB nu har beslutat att bygga ut hamnen. Upphandlingen har påbörjats och den nya Pampushamnen beräknas stå klar år 2023.

Finansiering ska inte tas ut via skattsedeln. Och bolaget räknar med att satsningen delvis kan bekostas från intäkter när delar av det gamla hamnområdet i Norrköping nu säljs av. Detta för att bli mark till nya bostäder. Patrik Åman är Vd för Norrköpings Hamn AB.

– Den här flytten från inre hamnen gör att vi helt enkelt är tvingade att bygga ut. Det är trots allt som så att vi lämnar ett par kilometer kaj vilken ersätts med cirka 600 meter. Så vi kompenserar inte fullt ut.

– Men det behöver vi inte heller därför att sjöfarten och hanteringen på terminaler i land fungerar helt annorlunda idag än vad den gjorde för 20 till 30 år sedan.

– Numera är det väldigt korta stopp för fartygen vilket medför att du måste ha en väldigt hög produktivitet och produktion inne i hamnanläggningarna. Och varje fartyg spenderar inte särskilt lång tid i hamn vilket gör att du inte behöver ha lika mycket parkeringsplatser för fartyg längre, säger Åman.

Under fjolåret ökade godshanteringen i Norrköpings hamn med drygt tio procent och ökningen pekar uppåt även efter årets första kvartal. Konjunkturläget påverkar trafiken. Att flera stora industrier som Holmen, BillerudKorsnäs och Siemens finns i närområdet gör hamnens strategiska läge attraktivt även för framtiden, anser Åman

– Jag är tämligen övertygad om att den expansion som vi ser i vår egen affärsplan fram till år 2025 den kommer att bli verklighet. Och det kommer att innebära att vi kommer att klara av den här investeringen

Även Trafikverket har räknat med att Östersjöfarten ska öka under de kommande 25 åren. Med alltfler tunga transporter på de europeiska vägnäten så tror Patrik Åman på litet av en renässans för sjöfarten och
hamnverksamheten i Sverige 

– Jag är helt övertygad om att kortare sjötransporter mellan den Europeiska kontinenten och hit upp kommer att öka markant, och det kommer vi alla bli vinnare på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".