Foto: Bertil Ericson/TT
Södertörns tingsrätt. Foto: Bertil Ericson/TT

Slutplädering i mål om bidragsbrott i kyrkan

Kyrkans ledare nekar till brott
1:44 min

Efter mer än tre månader avslutas i veckan en rättegång, där en Syrisk-ortodox kyrka misstänks ha fungerat som en fasad för miljonbedrägerier.

Huvudmannen är kyrkans ledare, som åklagare Eva Wintzell beskrev så här i sin slutplädering i Södertörns tingsrätt på tisdagen.

– Han har en mycket lång erfarenhet – lokalt, regionalt och på riksplan – med arbete inom föreningsliv. Både i syrisk-ortodoxa kyrkan, men också i andra sammanhang. Han är väl medveten om hur man ska uttrycka sig för att ge sken av att en förening är bildad och har en verksamhet.

För fem år sedan konstaterade dåvarande länspolismästare i Stockholm, Carin Götblad, att omfattande organiserad kriminalitet etablerat sig i Södertälje.

Som ett motdrag sjösatte myndigheter flera satsningar och utredningar. En av dem riktade in sig på en syrisk-ortodox kyrka söder om Stockholm.

Flera personer hade olika arbetsmarknadsåtgärder i kyrkans olika föreningar. Bland annat nystartsjobb och aktivitetsstöd inom ramen för Fas 3.

Arbetsförmedlingen betalade under flera år ut över sex miljoner kronor, både till de påstådda arbetstagarna och deras påstådda arbetsgivare – kyrkan.

Men något arbete att tala om har inte bedrivits i kyrkan, enligt åklagarna. Som bevis i rätten i dag lyfte dom fram polisens spaningsbilder på en man som inte var i kyrkan och jobbade, utan arbetade som blombud åt en helt annan verksamhet.

I utredningen har man även kartlagt påstådda arbetstagares positionering, med hjälp av deras mobiltelefoner. Det har motbevisat att de varit på kyrkan och arbetat i den utsträckning som krävs för ersättning.

Utbetalningarna har skett till olika föreningar, som åklagarna kallar för "skenföreningar". De finns endast på pappret. Till exempel visade utredningen att en kvinna som stod som sekreterare i själva verket inte kunde skriva, enligt åklagare Eva Wintzel.

– Hon är ju analfabet, och kan inte skriva eller läsa. Varken på sitt eget språk eller på svenska, sa Wintzel i rätten.

Den misstänkta brottsligheten inleddes 2012. Totalt är 17 personer åtalad. Rättegången började i januari, och slutar denna vecka.

Den misstänkte kyrkoledaren medger vissa felaktigheter, men nekar till brott, enligt hans advokat Henrik Olsson Lilja.

– Man kan ju begå misstag av oaktsamhet, på grund av dåliga rutiner från arbetsförmedlingen, och missförstånd och liknande, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".