Familjen från irakiska Kurdistan betalade 1000 euro per person för att passera gränsen mellan Bulgarien och Serbien.
1 av 2
Familjen från irakiska Kurdistan betalade 1000 euro per person för att passera gränsen mellan Bulgarien och Serbien. Foto: Johanna Melén / Sveriges Radio.
Omkring 200 personer passerar genom parken i Belgrad varje dag. Röda korset delar ut tält och liggunderlag.
2 av 2
Omkring 200 personer passerar genom parken i Belgrad varje dag. Röda korset delar ut tält och liggunderlag. Foto: Johanna Melén / Sveriges Radio

Många tar flyktvägen genom Serbien

"Sedan gränserna stängts är smugglarna deras enda chans"
1:56 min

Sedan flyktingavtalet mellan EU och Turkiet trädde i kraft har människosmugglingen åter tagit fart i sydöstra Europa och nu betalar flyktingar och migranter tiotusentals kronor för att smugglas över de stängda gränserna. Många tar vägen från Turkiet via Bulgarien och Serbien.

Sultan, 22 år, från Parvanprovinsen i norra Afghanistan försöker förgäves få tag i smugglaren som ska hjälpa honom vidare från Serbien. Men telefonen är avstängd. Smugglaren i Belgrad är en i kedjan av personer som hjälpt Sultan från Afghanistan, via Pakistan, Iran, Turkiet, Bulgarien och hit till Serbien.

Hittills har resan kostat 8 000 euro, 73 000 kronor. I väntan på kontakt tältar Sultan och några andra han träffat längs vägen i en park i Belgrad.

Avtalet mellan EU och Turkiet som började gälla i mars har som mål att stoppa strömmen av flyktingar och migranter över Egeiska havet till Grekland och vidare norrut i Europa. Hittills har det haft effekt och betydligt färre gör nu den farliga båtresan.

Men istället har andra vägar, som landvägen från Turkiet via Bulgarien blivit vanligare och de tiotusentals som är fast i Grekland sedan gränserna norrut stängts försöker nu i högre utsträckning med smugglarnas hjälp ta sig mot länder som Tyskland och Sverige.

Vid en bänk i parken i Belgrad vilar fyrabarnsfamiljen från irakiska Kurdistan ut efter en 15 timmar lång vandring mellan Bulgarien och Serbien. Barnen är mellan fem och 16 år gamla.

– Tusen euro per person kostade gränspassagen, för barnen gällde halva priset, säger Daniar, 16 år.

Röda korset finns på plats i parken med tält och liggunderlag. Volontärerna från Infopark serverar nudlar mellan klockan sex och åtta på kvällen. Omkring 200 personer passerar genom parken varje dag, säger volontären Branislava Djonin.

– Sedan gränserna stängts är smugglarna deras enda chans, säger hon.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".