Statoils vd Eldar Sætre är pressad av låga olje- och gaspriser, men nöjd med att företaget har minskat sina kostnader.
Statoils vd Eldar Sætre är pressad av låga olje- och gaspriser, men nöjd med att företaget har minskat sina kostnader. Foto: Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.

Statoil: Vinsten ned, aktien upp

"Resultatet är svagt, självklart"
3:52 min

Statoils aktie steg på Oslobörsen, trots en kvartalsrapport som innebar en kraftigt minskad vinst. Vinstraset var nämligen väntat, med tanke på det låga olje- och gaspriset, och Statoil tycks ha lyckats väl med att minska sina kostnader.

– Vi ser att kostnaderna går ner. Genomgående är drifts- och administrationskostnader ned med 20 procent jämfört med i fjol, så detta gläder mig väldigt, säger Statoils vd Eldar Sætre till Ekot.

– Samtidigt finns ett förhållande jag inte kan göra något med, och det är marknadsförhållandena. Det gör att resultatet är svagt, självklart.

Statoils underliggande resultat försämrades med mer än 2 miljarder dollar första kvartalet i år jämfört med samma period i fjol. Det beror i hög grad på att oljepriset i början av 2016 rasade till nivåer som världen inte har upplevt sedan 2003. Under första kvartalet var genomsnittspriset för ett fat Nordsjöolja knappt 34 dollar.

Oljejättens vinst före skatt stannade nu på knappt 1,7 miljarder dollar, motsvarande 13,7 miljarder svenska kronor.

Aktiemarknaden reagerade ändå positivt på rapporten, inte minst beroende på företagets minskade kostnader.

Eldar Sætre säger till Ekot att resultatet hade varit sämre om man inte hade lyckats att minska kostnaderna för drift och administration med runt 20 procent på ett år. Totalt ska företaget göra permanenta effektiviseringar på 2,5 miljarder dollar till slutet av det här året.

Det är i hög grad oljeindustrins underleverantörer som betalar för Statoils nedskärningar. Oljejätten har omförhandlat flera hundra kontrakt med underleverantörer.

Inom norsk oljeindustri totalt har över 36 000 personer varslats om uppsägning de senaste två åren, enligt DNB Markets. I fredags kom till exempel besked om över 500 anställda måste lämna borrutrustningsföretaget NOV, vilket innebär bolagets tredje stora uppsägningsrunda på mindre än ett år.

Oljepriset har stigit något de senaste veckorna, men Statoils vd är mycket osäker på hur marknaden kommer utveckla sig på kort sikt.

– Vi ser fortsatt att det produceras mer olja än det som efterfrågas på marknaden, och det betyder att det är en press på priset. Vi ser fortsatt stor osäkerhet kring marknadsbilden i det korta perspektivet, men vi är lite tryggare i ett längre perspektiv på att marknaden kommer gå upp, säger Eldar Sætre.

Statoil hör till de företag som nu försöker få tillstånd att leta efter olja i nya områden i Barents Hav, långt uppe i Arktis.

Miljöorganisationer ser stora miljörisker med nya oljefält i de fiskrika, kalla vattnen. Dessutom kommer det kyliga klimatet och bristen på infrastruktur göra oljeproduktion i Barents Hav mycket dyr. Men Statoils vd är övertygad om att det går att få lönsamhet i oljeutvinning i arktiska vatten.

– Vi jobbar med att förbättra effektiviteten. Vi jobbar med teknologi, nya lösningar och smartare lösningar. Vi är helt säkra på att vi ska få till en lönsam verksamhet. Hade vi inte sett den bilden hade vi inte ansökt om möjligheten att leta i de här områdena.

I veckan stod det klart att Statoil blir hälftenägare i ett av Europas största projekt för havsbaserad vindkraft; Arkona i Östersjön, mellan tyska Rügen och danska Bornholm.

För oss svenskar är Statoil ett olje- och gasbolag, men nu köper ni in er alltmer i förnybar energi också. Om du blickar fem år, hur stor andel kommer den förnybara energin vara av er omsättning då?

– Det vet faktiskt inte ens jag! Hade jag vetat hade jag inte berättat det för dig, för vi har varit tydliga med att vi inte önskar ge någon procentfördelning av hur detta kommer se ut.

– Men det är väldigt glädjande att kunna gå vidare med det här nu. Vi har redan investerat betydligt i vindkraft till havs, och detta är ett nytt projekt för oss. Detta är stora industriella projekt som i hög grad liknar det vi gör inom olja och gas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".