Emil Källström
Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström. Foto: Janerik Henriksson/TT

Centern vill spara miljarder på anställningsstöden

Centerpartiet vill slå ihop flera av Arbetsförmedlingens anställningsstöd och sänka taket för vid vilken lönenivå som staten ger stöd till arbetsgivare, det framgår av partiets skuggbudget.

– Det finns ingen anledning att vi ska sitta och subventionera relativt höga löner från statligt håll, utan nu riktar vi in insatserna där de gör störst skillnad. Där det faktiskt innebär att man går från utanförskap och in i en anställning, säger Emil Källström som är Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson.

I vintras föreslog Arbetsförmedlingen att tiotalet olika anställningsstöd för personer som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden slås ihop till en enda stödmodell, för att på så sätt minska krånglet för arbetsgivarna. Även arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har sagt att det behövs en förenkling av anställningsstöden, men inte definierat hur.

Centerpartiet, som i dag lägger fram sin ekonomiska vårmotion, vill att fyra av de här stöden, däribland instegsjobben, slås ihop med nystartsjobben till ny version av nystartsjobb, där huvudregeln skall vara ett stöd till arbetsgivaren på två arbetsgivaravgifter under lika lång tid som personen varit borta från arbetsmarknaden, med undantag för långtidsarbetslösa.

Samtidigt vill Centern inte att staten ska ge något stöd alls för lönenivåer över 17 000 kronor, oavsett anställningsstöd, vilket man gör i dag till exempel när det gäller nystartsjobben. De subventioneras för löner upp till 22 000 kronor i månaden. Partiet räknar med att det innebär en besparing för staten på 2,2 miljarder kronor för 2017.

– När man inrättar ett enhetligt lönetak på 17 000 kronor, då innebär det att funktionshindrade kommer att få ett lite högre lönetak än i dag, men till exempel de som finns i nystartsjobb där kommer lönetaket att bli lite lägre. Och det viktiga är att vi riktar in insatserna mot där de gör störst nytta.

Är du inte rädd att det blir ännu svårare för de här grupperna att ta sig in på arbetsmarknaden när det blir mindre pengar för arbetsgivare som anställer dem?

– Ja, fast det blir ju enklare för arbetsgivare som skapar de flesta jobben i den svenska ekonomin, de små och växande företagen. De väljer ju i dag bort de här möjligheterna för att de är för krångliga och de är för snåriga. 

Och för många arbetsgivare som har nystartsjobbare med löner över 17 000 kronor, då blir det ökade kostnader om man ska hålla samma lönenivå som idag. Vad kommer effekten att bli?

– Effekten kommer helt solklart bli att fler kommer in på arbetsmarknaden, genom att fler arbetsgivare tar chansen att använder det här enklare anställningsstödet, säger Emil Källström.

Centerpartiet vill förutom förändringarna av anställningsstödet se en maxersättning i A-kassan på 800 kronor om dagen och samtidigt ha en snabbare avtrappning, det skriver partiets företrädare på DN Debatt.

Den nuvarande maxersättningen i A-kassan är 910 kronor om dagen.

– Vi vill ha en a-kassa som leder till fler jobb. Centerpartiet föreslår nu ett tak på 800 kronor och vill ha en avtrappning från 80 till 65 procent, säger Emil Källström.

Centerpartiet vill också under de kommande fyra åren ge polisen 2,4 miljarder kronor för ökad trygghet, som Annie Lööf sa under pressträffen. Centern vill bland annat återinföra beredskapspolis och öka antalet poliser lokalt.

-Trygghet skapas lokalt, det krävs fler poliser i förorter, torg, vid skolor, säger Annie Lööf.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".