Färre internationella samarbeten i Donald Trumps utrikespolitik

1:35 min

I USA har den just nu mest sannolike republikanske presidentkandidaten, Donald Trump, i kväll hållit ett tal där han beskrev vilken utrikespolitik han skulle komma att driva som amerikansk president. 

Donald Trumps huvudlinje är att USA och dess invånare i varje läge ska prioriteras när det gäller vilken utrikespolitik landet ska föra.

Det är förstås samma uttalade mål som hittills styrt USA:s presidenter. Men i Trumps version innebär det betydligt mindre av internationellt samarbete när det gäller till exempel militära och säkerhetspolitiska operationer, frihandel och miljöinsatser. Områden där USA enligt Trump i decennier förlorat och låtit sig luras av en omvärld som utnyttjar amerikanska resurser.

Talet innehöll inga egentliga nyheter utan sammanfattade den kritik Trump ständigt riktar mot president Obama och hans tidigare utrikesminister Clinton.

Den skepsis han uttrycker mot handelsavtal som till exempel Nafta, och det ifrågasättande av militäralliansen Nato han börjat driva på sistone, inklusive hotet eller löftet att om inte övriga medlemmar börjar betala mer till Nato, kommer de helt enkelt att få försvara sig utan USA:s hjälp.

Stormakterna Ryssland och Kina ska enligt Trump pressas till samarbeten som bättre gynnar USA än i dag, och om inte så sker kommer president Trump helt enkelt att avsluta samarbetet med dessa länder.

Och när det gäller det överhängande globala terrorhotet från Islamiska Staten, IS, gav Trump än en gång beskedet att om han blir president, ja då kommer IS mycket snabbt att elimineras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista