Kyrkor i Lyon.
Lyon i Frankrike. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio.

Pedofilskandaler inom kyrkan upp till ytan

"Tystnaden inom kyrkan måste brytas"
2:37 min

Staden Lyon skakas av svåra historier om övergrepp och nu har ärkebiskopen där medgett felaktigheter som kyrkan begått. Många i Lyon är upprörda över det som hänt.

– Katolska kyrkan behöver erkänna svårigheterna med präster som lever i celibat utan kvinnor, det är mycket dubbelmoral i kyrkan, tycker Denys, som bor här i Lyon och är upprörd över pedofilskandalen.

Det är regntunga moln över staden och han väntar på sin son på torget vid den mäktiga katedralen Saint-Jean-Baptiste. Här på kaféerna möts många efter skolan och jobbet.

Ärkebiskopen Philippe Barbarin i Lyon har vid ett möte med flera hundra präster lyssnat till ett av offren för övergreppen. Ett 20-tal personer har berättat om hur en präst förgrep sig på dem under läger på 1980 och 90-talen här i Lyonområdet. Men trots att de berättade det här 2007 så har prästen kunnat fortsätta att arbeta med barn i åtta år till, fram till förra sommaren.

Prästen i Lyon är nu under brottsutredning. De som utsatts antas vara många, många fler än de som trätt fram. Alltfler kommer med liknande historier. Frankrikes premiärminister Manuel Valls har bett Barbarin att ta sitt ansvar och nu har ärkebiskopen här i Lyon medgett flera felaktigheter, som att inte följa upp och undersöka anklagelserna tillräckligt.

– Tystnaden måste brytas inom kyrkan och det behövs många förändringar, tycker Denys.

Alltfler liknande historier kommer nu upp till ytan i Frankrike. I går kväll kom nyheten om en brottsutredning inom kyrkan i Bayonne. Katolska kyrkan i Frankrike inför en rad åtgärder nu efter den massiva kritiken och uppmärksamheten. Expertgrupper ska möta offren här i Lyon och en undersökningskommission ska granska fallen och motverka nya övergrepp.

– Det är en svår situation för katolska kyrkan överallt i världen och det finns mycket arbete att göra, säger Bernadette som promenerar under sitt paraply mitt i Lyon.

De personer som berättat om övergreppen här har nyligen sänt ett brev till påven Franciskus i Rom och hoppas nu på ett möte för att prata om det som hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".