Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SKL: Det behövs skattehöjningar på 45 miljarder

Uppdaterat torsdag 28 april 2016 kl 12.54
Publicerat torsdag 28 april 2016 kl 11.30
Chefekonom Bettina Kashefi: Vi har en akut situation
(0:41 min)
SKL:s chefekonom till vänster. Nyanlända flickor undervisas i klassrum till höger.
En central aspekt är att människor får arbete, säger SKL:s chefekonom Bettina Kashefi. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Rekordstora kostnadsökningar väntar för kommunerna framöver. Bland annat på grund av asyl- och flyktinginvandringen. Det skriver Sveriges Kommuner och landsting i sin ekonomirapport som presenterades i dag.


Bettina Kashefi, som är chefekonom på SKL, säger att det kommer behövas skattehöjningar på 45 miljarder kronor för att täcka de ökade kostnaderna.

– Det vi ser väldigt tydligt i våra kalkyler är vi har en akut situation under 2018, om inget annat händer och det fortsätter även under 2019.

Vad är det som får störst betydelse för landets kommuner och landsting när det gäller ekonomin?

– Det är väldigt viktigt att fortsatt jobba med effektiviseringar. Sedan är en central aspekt att få människor i arbete så snabbt det bara går. Det viktigaste en kommun och ett landsting har är skatteunderlaget som genererar de absolut de viktigaste intäkterna i verksamheten.

Blir det skattehöjningar?

– På något sätt måste vi täcka det finansieringsgap som finns, säger Bettina Kashefi.

De kommande åren kommer kommunerna och landstingen att klara tack vare att svensk ekonomi har hög tillväxt men sedan blir det problem om inte skatterna höjs. Det skriver SKL i sin rapport.

En annan förklaring är att en större del av kostnaderna för de nyanlända som kommit den senaste tiden då faller på kommunerna.

Ett minus i SKL:s beräkningar är att de inte tar hänsyn till att Migrationsverket igår sänkte sin prognos över hur många asylsökande som väntas i år med ungefär 40 000 personer.

Men baserat på de gamla siffrorna tror SKL att det kommer behövas skattehöjningar på 45 miljarder kronor senast 2019. Det motsvarar nästan två kronor per tjänad hundralapp.

– På något sätt måste vi täcka det finansieringsgap vi ser framgent, säger Kashefi.

Kostnaderna i kommunerna väntas enligt SKL öka med nio procent redan i år, vilket bland annat beror på att det krävs dyra tillfälliga lösningar för att ta hand om nyanlända.

Framöver ökar också kostnaderna för bostäder, skola och omsorg. Även landstingen kan förvänta sig kostnadsökningar på omkring fem procent under 2016.

Bettina Kashefi på SKL hoppas att den ökade invandringen ska bli en vinstlott för kommunerna och landstingen på längre sikt.

-Vi har ett stort behov av personal inom vård, skola och omsorg och vi har ett rekryteringsproblem så sköter vi det här bra och ser vi till att människor matchas mot de lediga jobben på ett snabbt och effektivt sätt kan det här bli en riktig vinn-vinn-situation.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".