Aktiekurs, kvinna håller i mobiltelefon, klockan på Stockholmsbörsen
Genom att använda sociala medier påverkades aktiekursen, enligt åtalet. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Åtalas för att ha svindlat aktiemarknaden – via sociala medier

"Aktiekurserna har blivit helt tokiga"
1:36 min

Aktiesvindel med hjälp av sociala medier tycks bli vanligare. Två män åtalas nu i Stockholm, misstänkta för att ha spritt lögner på nätet för att manipulera aktiekurser och tjäna grova pengar.

De två män som nu står åtalade har specialiserat sig på läkemedelsbolag. De har använt falska identiteter och skrivit skickligt formulerade aktieanalyser som har publicerats på sajter som är välkända bland aktieintresserade, till exempel Redeye, Placera och Börssnack.

Men informationen har varit falsk, och syftet har varit att få upp aktiekurserna. Därpå här männen sålt sina innehav och gjort förtjänster, enligt åklagaren 2,5 miljoner kronor.

– De har ju lurat aktiemarknaden genom att ha skrivit vilseledande analyser systematiskt för 14 stycken läkemedelsbolag. Det har man gjort för att tjäna pengar genom att trycka upp aktiekursen, säger kammaråklagare Jan Leopoldson.

Åtalet gäller otillbörlig marknadspåverkan, grovt brott. Straffet för det är minst sex månaders fängelse.

Rättegången vid Stockholms tingsrätt kan komma igång till hösten tror kammaråklagare Jan Leopoldson. Han säger att det till stor del är vanligt folk som blir lidande när aktiemarknaden svindlas.

– Det kan vara vanliga småsparare, pensionärer och även större aktörer. Det har ju lett till att aktiekurserna har blivit helt tokiga i de här bolagen.

Kan det här påverka tilltron till aktiemarknaden?

– Definitivt. Vi måste se till att människor vågar att handla och man ska kunna lita på de kurserna som finns, säger Jan Leopoldson.

Jan Leopoldson på Ekobrottsmyndigheten säger att också vissa professionella aktörer tycks ägna sig åt det här.

– Det är personer som är väldigt penningstarka och som går in i bolagen. Sociala medier verkar nu användas till att påverka aktiekurserna.

Att använda nätet för aktiesvindel tycks bli vanligare och metoden används tydligen också av professionella placerare, enligt kammaråklagare Jan Leopoldson.

Kommer du att fortsätta att utreda det här?

– Ja det kommer vi att göra.

När kan man vänta nya åtal?

– Eventuellt senare i vår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".