Robert Karlsson, chef för utredningsenheten på polisen i Västra Götaland.
Foto: Sveriges Radio / TT.

Åtal idag efter dubbelmord på Vårväderstorget i Göteborg

Polisen: Jätteviktigt att vi bryter dessa våldsspiraler
2:15 min

Idag kommer åtalet angående dubbelmordet på en restaurang i Biskopsgården i Göteborg för drygt ett år sen. Brottsutredning är en av de största i Västra Götaland någonsin och ett viktigt steg i kampen mot gängkriminaliteten. Med flera av ledarna inom gängen, gripna eller döda, har en ökande våldsspiral brutits.

– Jag tycker det är bra att det är fast. Jag tycker det är synd att de ska få fördärva tillvaron för folk, för det sätter sina spår, säger Hjördis Andersson, som bott i Biskopsgården i över 50 år.

Spelar det någon roll om någon blir dömd?

– Ja jag hoppas ju att det ska lugna ner sig och det har ju också blivit lite lugnare säger Hjördis Andersson.

Det var strax före halv elva på kvällen den 18 mars som larmsamtalen kom. Två maskerade män gick in på restaurangen på Vårväderstorget och sköt med automatvapen. Och kvälllen med fotboll på TV, mat och umgänge förvandlades till ett inferno. Två unga män mördades och 8 skadades.

Utredningen efter morden är en av de största i Västra Götaland någonsin och på nästan 12.000 sidor och där ingår ytterligare ett mord och mordförsök på Hisingen och så flera vapenbrott och narkotikabrott.

Skjutningen på Vårväderstorget var en i raden av en lång rad av skottlossningar och vedergällningar mellan kriminella stadsdelsgäng. Det handlar om bråk om narkotikahandel, revir och personliga förolämpningar.

– När vi ser sådan här epidemiskt spridning av den här typen av mycket allvarligt våld där man skjuter på varann så är det jätteviktigt att vi bryter dessa våldsspiraler. Så ur det perspektivet är det väldigt viktigt att vi klara upp de här gängmorden men de är svåra att lösa, säger Robert Karlsson, chef för utredningsenheten på polisen i Västra Götaland.

Det är åtta unga män i tjugoårsåldern som kommer åtalas idag. De flesta av dem är uppvuxna i Biskopsgården. Dubbelmordet på Vårväderstorget blev på ett sätt kulmen i en våldsspiral som pågått under flera år. Polisen menar att därefter märktes en skillnad i den så kallade tysthetskulturen som som funnits och fler valde att berätta vad de sett.

Och dagens åtal har ett viktigt signalvärde menar Lena Säljö, socialchef i Västra Hisingen.

– När det hände skjutning efter skjutning och folk häruppe sa att ingen åker fast för någonting då blir det en farlig känsla att vi lever i ett farligt samhälle och får vi ett samhälle med rädda invånare då blir det farligt, säger Lena Säljö, socialchef i Västra Hisingen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".