Så vill regeringen stoppa skatteflykt och skattefusk

0:35 min

Flera svenska storbanker utreds efter avslöjanden i de så kallade Panamadokumenten. I dag presenterade regeringen ett tiopunktsprogram mot skatteflykt och skattefusk.

Regeringen vill bland annat se ett globalt informationsutbyte för att komma åt skatteflykt genom brevlådeföretag och skapa en svart lista över länder som inte vill hjälpa till.

– Det automatiska informationsutbytet mellan länder kommer verkligen hjälpa till att dra åt nätet kring de som försöker gömma pengar i olika former av skatteparadis, säger finansminister Magdalena Andersson.

– Jag tror också den här globala svarta listan som vi vill jobba för, där länder som inte jobbar med öppenhet och transparens, kan komma att listas. Det är också något som kommer vara verkningsfullt. För det är klart att man inte kommer vilja befinna sig på den listan.

Kan du redan i dag säga vilka länder du vill se på den listan?

– Här är viktigt att man har objektiva kriterier när man utvärderar det, och här finns ju ett aktivt arbete inom OECD, det måste man göra innan man uttalar sig om det.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista