Demonstrationståg, blomma och majbrasa.
Det verkar bli en solig helg i år. Foto: TT

Solig valborgshelg – för de flesta

Efter flera veckor av regn och rusk kommer äntligen vårvärmen in över Sverige. 

Valborgsmässoafton och 1 maj blir riktigt soliga historier i större delen av landet. 

– Östra Svealand och Götaland samt hela Norrland verkar få en solig valborgshelg, säger Marcus Sjöstedt på SMHI.

Vädret i slutet av april är något av en rysk roulette. 

Ena året är det sommarvärme, andra år snöar det. 

I år verkar det bli något slags mellanting – men med goda solchanser i stora delar av Sverige. 

Västra delarna av Götaland och Svealand kan vänta sig mer moln och risk för regn. Temperaturen här blir strax under tio grader.

Övriga landet får temperaturer runt tio grader – och i östra Svealand kommer temperaturerna kunna röra sig upp mot femton grader.

Med plusgrader och lugna vindar finns det inga faror utöver de vanliga som påverkar trafiken. Festligheterna väntas inte heller påverka läget ute på vägarna.

– Det är ingen jättestor resdag, så det finns ingen anledning att vänta sig några trafikproblem till följd av firandet, säger Gülsen Bergsdal, trafikreporter och sändningsledare på Sveriges Radio.

I de delarna av landet som fortfarande har öppet för utförsskidåkning är snöläget, trots temperaturerna, bättre än vanligt.

– Vi har faktiskt mer snö än vanligt vid den här tiden. Byn är alltid bar till slutet av april, men vi fick 30-40 cm nysnö i backen under veckan, säger Niclas Sjögren Berg, destinationschef för Åre-Vemdalen på Skistar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".