Efter flygattacken i torsdags.
Efter flygattacken i torsdags. Foto: TT

Efter sjukhusattack i Syrien: Läkare utan gränser kräver utredning

"Sjukhuset attackerades med oljefatsbomber"
2:26 min

I Syrien kräver läkare utan gränser en oberoende utredning av flygattacken mot ett sjukhus i Aleppo. Samtidigt säger Ryssland att man garanterar en tillfällig men fullständig paus i militära aktiviteter i delar av Syrien från midnatt.

Barn som gråter, kroppar täckta med betongdamm gömda i rasmassor. Ljuden och bilderna från attacken igår mot ett av få kvarvarande sjukhus i Aleppo är svåra att värja sig mot.

Svårt skadade barn som grävs fram och dras upp ur bråte och betongrester som minuterna innan var ett illa utrustat men dock fungerande sjukhus. Det enda med en barnläkare- han dödades i attacken.

Enligt vittnen attackerades området först med två oljefatsbomber, när skadade började samlas utanför sjukhusentrén attackerades också sjukhuset. Ett av de sista kvarvarande sjukhuset i Aleppos rebellkontrollerade områden är nu ruiner.

Läkare utan gränser tror att attacken var en medveten handling och kräver officiellt en oberoende utredning. Det säger organisationens Mellanösternansvarige, Pablo Marco, till CNN.

-Vi vet att sjukhuset attackerades med oljefatsbomber något som normalt sett förknippas med regimen, men vi måste få klarhet i vem som låg bakom och om det var ytterligare en medveten attack mot ytterligare ett sjukhus, säger Pablo Marco till CNN.

Officiellt råder fortfarande någon form av eldupphör i Syrien och dödstalen nu är fortfarande lägre än när överenskommelsen trädde i kraft. Men den senaste veckan har minst 202 civila dödats i attacker bara i Aleppo, mer än hälften har dödats i flygattacker mot rebellkontrollerade områden.

FN:s människorättskommissionär varnar för ett sammanbrott i både fredssamtal och vapenvila och varnar skarpt för de konsekvenser det skulle innebära. Syrien skulle tvingas in i en ny fas av skräck och fasa och parterna i konflikten visar en monstruös likgiltighet för civilas liv.

Samtidigt säger Ryssland att man kommit överens med USA om att vara garanter för att alla militära operationer i delar av Syrien helt ska upphöra från midnatt, det gäller bl.a. i Damaskus förorter och Latakia. Överenskommelsen gäller i mellan ett och tre dygn.

Ett kort uppehåll i våldsamheterna, men för de civila en chans att leta förnödenheter och slappna av i en annans livsfarlig omgivning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".