En helikopter har störtat utanför ön Sotra, nära norska Bergen.
1 av 2
En helikopter har störtat utanför ön Sotra, nära norska Bergen. Foto: Kyrre Styve/TT
Norge krash
2 av 2
Helikoptern störtade utanför ön Sotra.

13 döda i helikopterkrasch utanför Bergen

"Rotorn lossnade från taket och därefter störtade helikoptern rakt ner"
1:57 min

En helikopter som används för att transportera oljearbetare i Nordsjön har störtat utanför ön Sotra, nära norska Bergen. 13 personer befann sig ombord, elva passagerare och två i besättning. Samtliga ombord omkom i olyckan, enligt räddningsmyndigheter.

Vid kvart över elva-tiden idag lyfte en helikopter med totalt 13 personer ombord från oljeplattformen Gullfaks B ute i Nordsjön. Strax före klockan 12 tog färden abrupt slut.

Ett ögonvittne berättar för norska radion NRK hur han såg rotorn lossna från taket, därefter störtade helikoptern nästan rakt ner på en liten holme väster om Bergen.

På fredagseftermiddagen sade norsk polis att samtliga 13 ombord omkom i olyckan. Initialt hade elva döda påträffats. Av de 13 ombord ska elva ha varit norrmän, en britt och en italienare. 

Ludwig Sterner är svensk oljearbetare i Norge, och van vid den här typen av helikoptertransporter.

– Jag har jobbat strax över fyra år i Nordsjön och flugit helikopter varje gång man har varit ute på arbete. Jag kom själv hem för tre dagar sedan från Nordsjön, så det är väldigt hemskt det som har hänt, verkligen, säger han.

Det har gått snart 19 år sedan den senaste svåra helikopterolyckan i norsk oljeindustri. Den gången var det tolv personer som omkom när en helikopter störtade på väg till Nornefältet i Norska Havet.

– Det har inte varit något sånt här sedan 1997, vad jag vet. Jag har alltid känt mig trygg, men vet att helikopterresan är många gånger den mest farliga aspekten man har i det yrket, säger oljearbetaren Ludwig Sterner till Ekot.

Det är ännu okänt vad som orsakade dagens dödsolycka. Helikoptern tillhör företaget CHC, och arbetade på uppdrag av Statoil, som är operatör på Gullfaksfältet.

Statoil har idag mobiliserat sin krishanteringsorganisation och dessutom beslutat att liknande helikoptrar tills vidare ska stanna kvar på marken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".