En läkare undersöker en patient.
En läkare undersöker en patient. Foto: Bertil Ericson / TT

Svåra kunskapsprov väntar för utländska läkare

Minskar behovet av dokumentation från utlandet
1:51 min

Nu tas nya kunskapsprov för utländska läkare fram. Tanken är att de nya proven ska förkorta processen för läkare från länder utanför EU att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Men ett prov som ska vara rättsäkert och heltäckande blir en utmaning både att utforma och att genomföra.

– Den stora utmaningen är att designa ett test som täcker den stora bredd som finns inom läkarprogrammet. Det är väldigt svårt att kondensera ner 5,5 års teoristudier som det är vid den svenska läkarutbildningen. Så det här kommer nog bli ett ganska svårt prov, säger Magnus Hultin på Umeå universitet som ansvarar för kunskapsproven.

Socialstyrelsen gav nyligen Umeå universitet i uppdrag att ta fram de nya proven.

Idag mäter kunskapsproven för utländska läkare upp till examensnivå. Sedan väntar en allmäntjänstgöring, AT, i ett och ett halvt år för att få ut legitimationen. Men på grund av brist på platser för AT har många fastnat i processen.

De nya proven ska istället mäta läkarens kunskap hela vägen till legitimationsnivå, inklusive allmäntjänstgöring.

På så sätt minskar man behovet av AT-platser men också behovet av dokumentation från hemlandet, säger Erik Magnusson på Socialstyrelsen.

-- Det är ju mer eller mindre tur eller otur som avgör om man får med sig sina papper när man flyr till Sverige, vilket innebär att människor som har lika kompetens får olika möjligheter att få legitimation, säger Erik Magnusson.

På Läkarförbundet välkomnar man de nya kunskapsproverna, men efterlyser samtidigt bättre samverkan mellan bland annat universitet, arbetsförmedling och landsting, så att läkarna ska ha rätt förutsättningar att göra provet.

Annars riskerar det i slutändan bli ett avancerat prov i svenska språket och inte i läkaryrket.

– Det gäller att det man testar vi provtillfället är de faktiska kunskaperna och inte hur väl man har fått möjlighet att lära sig svenska eller möta den svenska sjukvården, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundets utbildning och forskningsdelegation.

Själva kunskapsprovet kommer, enligt Magnus Hultin på Umeå universitet, att delas in i två delar - teori och praktik. Teoridelen kommer troligen att likna högskoleprovet i sin utformning och kan avklaras på en dag.

När den är godkänd får läkaren genomgå praktiska tester enligt en stickprovsprincip. Det kan då handla om fiktiva vårdsituationer med skådespelare som patienter och där lärare på läkarutbildningen är närvarande. 

Efter genomfört kunskapsprov väntar en sex månader lång praktik. Kunskapsprovet kommer att genomföras på svenska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".