Drottning Silvia och kung Carl Gustaf.
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf. Foto: Pontus Lundahl/TT

Stort säkerhetspådrag under kungligt födelsedagsfirande

Kortegen är besvärligast
1:51 min

I dag fyller Kungen 70 år. Och det betyder att ett stort uppbåd av poliser, livvakter, polisbilar, helikoptrar och säkerhetspoliser samlas på gatorna för att garantera säkerheten. Planeringen började redan för ett år sedan.

Strax efter tolv blir det sångarhyllning på utanför Slottet. Innan dess är det firande på borggården, och efteråt en kortege till Stadshuset. För ett år sedan började polisen planera för vad som kan hände.

– Man måste bedöma hur situationen ser ut nu, vad kan man tänka sig för händelser som kan inträffa, och hur agerar vi vid olika händelsescenarion. Men vi känner oss trygga med de förberedelser som vi har gjort, säger Kjell Lindgren, talesman för Stockholmspolisen.

Redan i går började helikoptrar och polisbilar cirkulera kring slottet, och i dag blir det ännu fler poliser. Hur många det är, är hemligt. Det finns ju också uppgifter om att utländska terrorister befinner sig i landet. Men säkerhetspolisen vill inte kommentera det närmare.

– Säkerhetspolisen gör kontinuerliga hotbildsbedömningar och vidtar de skyddsåtgärder som krävs, i samarbete med polismyndigheten, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säkerhetspolisen.

Det är kortegen som är besvärligast rent säkerhetsmässigt. Där svarar Säpo för livvaktsskyddet.

– Givetvis är det en utmaning när det rör sig väldigt mycket folk på gator och torg, men för Säkerhetspolisen som har närskyddet så är vi vana vid sådana här uppgifter, säger Fredrik Milder.

Det är en stor kortege med bland annat 80 hästar. Men säkerheten handlar inte bara om terrorister. Det kan räcka att någon springer igenom kortegen vid fel tillfälle.

– Man gör något så att en häst blir skrämd, det kan åstadkomma allvarliga olyckor för gemene man och förstöra en hel del av den fina händelsen som det här ska vara, säger Kjell Lindgren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".