Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kung Carl Gustaf uppvaktades av flera barn med blommor.
1 av 3
Kung Carl Gustaf uppvaktades av flera barn med blommor. Foto: Bengt Hansell/SR
Kungen får blommor av en ung dam.
2 av 3
Kungen får blommor av en ung dam. Foto: Bengt Hansell/SR
David Stern på pappa Oscars axlar.
3 av 3
David Stern på pappa Oscars axlar. Foto: Bengt Hansell/SR

Kungligt firande i humorns tecken på 70-årsdagen

"Jag tycker att kungen gör ett bra jobb"
1:57 min

Sveriges statschef kung Carl Gustaf fyller 70 år i dag och det har firats på många olika sätt i Stockholm.

Det började med en gudstjänst i Slottskyrkan där överhovpredikanten Johan Dahlman inledde sitt tal exakt klockan 10.20 på förmiddagen.

– På minuten för sju decennier sedan föddes en liten arvfurste på Haga slott. Fick arvprins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla en son, fick Hagasessorna en lillebror att köra med. Nej, köra runt i barnvagn med, ska det vara, skämtade överhovpredikant Johan Dahlman i sitt tal över kungen under gudstjänsten Te Deum.

Det var ett tal över kungen i humorns tecken.

På yttre borggården hölls sedan en traditionell uppvaktning. Kungen stod på en blå pall och fick höra armens och marinens musikkårer och ta emot fyrfaldiga hurrarop från publiken som samlats och naturligtvis Kungssången och en fanfar.

När kungen tog emot blomsterbuketter av barnen log han, eller sken som en sol. Han uppträdde inte alls som en gammal arg gubbe, som han skämtat om i en intervju.

Från Lejonbackens terrass tog hela kungafamiljen emot en sångarhyllning, sedan publikens jubel. Det hade kommit tusentals personer till Norrbro och det blev lite trångt att ta sig fram. Artisten Caroline af Ugglas som sjöng och som agerade körledare.

Kungen höll ett tacktal och sedan färdades han och drottningen i en hästkortege till Stadshuset där Stockholms stad bjöd på lunch.

Men inte riktigt alla hade kommit i syfte att hylla kungen, David Stern satt på sin pappa Davids axlar och berättar varför han kommit.

– För att pappa inte skulle behöva gå ensam och för att mamma sa att jag måste, säger David Stern.

Pappa Oscar Stern, har kommit för kungens skull.

– Kungen gör ett bra jobb för Sverige. Många är besvikna på politikerna som kanske inte gör ett lika bra jobb. Jag tycker att han, genom decennierna, har gjort ett bra jobb för Sverige, säger Oscar Stern.

David Stern trivs bra på pappas axlar, meddelar han.

– Ja, annars ser jag ingenting och jag är trött i benen. Och jag tycker också att han gör ett bra jobb, säger David och stöder sin far.

Agneta Sjöström hade kommit för att vara delaktig i gratulationerna av kungen.

– Jag tror att han är bra för Sverige!

Var du med och sjöng Ja må han leva?

– Ja, fast det hördes kanske inte, skrattar Agneta Sjöström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".