Jättebål av 16 000 betar i Nairobi

1:07 min

I dag tändes ett rekordstort bål av elefantbetar och noshörningshorn i Nairobi i en symbolisk gest mot den omfattande tjuvjakten i Afrika.

Tjocka moln av vit rök steg mot himlen när 16 000 elefantbetar och horn från noshörningar med ett sammanlagt värde på över en miljard kronor sattes i brand i en ceremoni i Nairobis nationalpark i dag.

Kenyas president Uhuru Kenyatta som tände det första bålet, sa att budskapet är att elfenben inte har något värde så länge det inte sitter på levande elefanter.

Med en blandning av diesel och fotogen kommer brasan att brinna i flera dagar. En del ser det här som ett PR-jippo, den kenyanske aktivisten Boniface Mwangi menar att liknande, men mindre, seldar tidigare inte har haft någon effekt. Andra ser det här som ett sätt att få omvärldens uppmärksamhet på problemet med tjuvjakt.

I Afrika finns det i dag omkring en halv miljon elefanter kvar, men årligen skjuts 30 000 ihjäl av tjuvjägare. Ett sätt att få ner tjuvjakten är att minska efterfrågan i framförallt Asien.

USA och Kina, världens två största marknader för elfenben, diskuterar ett totalstopp för export och import och Frankrike förklarade i dag att all handel med elfenben inom landet kommer att förbjudas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista