Protesterna i Bagdad har pågått flera veckor.
Protesterna i Bagdad har pågått flera veckor. Foto: Karim Kadim/TT

Iraks premiärminister beodrar att demonstranter ska gripas

Tusentals tog sig in och vandaliserade parlamentsbyggnaden
1:43 min

Iraks premiärminister har i dag beordrat att de demonstranter som tog sig i landets parlamentsbyggnad ska gripas. Protesterna riktar sig mot den utbredda korruptionen i landet.

Det var i går som tusentals människor tog sig igenom avspärrningarna till den så kallade Gröna zonen i Bagdad och stormade parlamentet. Med hjälp av rep lyckades folkmassan riva ner de meterhöga stenblock som utgör avspärrningen till den så kallade Gröna zonen i Bagdad. Demonstranterna tog sig sedan in och vandaliserade parlamentsbyggnaden i huvudstaden.

I dag, en dag senare, har premiärminister Haider Abadi beordrat att människorna som tog sig in i parlamentet ska gripas och åtalas.

Några timmar senare uppmanade de som har organiserat protesten vid parlamentet att börja dra sig tillbaka från området, men säger samtidigt att deras krav kvarstår.

Demonstranterna är till största delen shiamuslimer och anhängare till den religiösa ledaren Moqtada al-Sadr. Protesterna verkar ändå inte följa någon sekteristisk linje, utan riktar sig istället mot korruptionen i Irak. Sadrs anhängare kräver att parlamentet tillsätter nya partipolitiskt obundna teknokratministrar; ministrar utan lojalitetsband till landets olika politiska och religiösa grupper.

Trots upprepade reformförsök av den sittande premiärministern Abadi, har mäktiga partier i parlamentet under flera veckor vägrat att gå med på en sådan förändring.

Korruptionen är utbredd i Irak, på Transparency Internationals korruptionsindex hittar man Irak på plats 161 av 168 länder. Samtidigt som korruptionen eroderar ekonomin kämpar landet med låga oljepriser och kriget mot terrorgruppen IS.

I dag har just det kriget gjort sig påmint då två bilbomber briserat i södra Irak. Islamiska staten har sagt sig ligga bakom attentatet som dödade minst 32 människor och skadade runt ett sjuttiotal.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".