Id-kontroll på Hyllie station utanför Malmö.
Id-kontroll på Hyllie station utanför Malmö. Foto: Drago Prvulovic/TT

Sverige vill förlänga gränskontrollen

1:14 min

Sverige kommer i dag att skicka ett brev till EU-kommissionen för att få rätt att förlänga gränskontrollen. Brevet är skrivet tillsammans med flera andra länder, bland andra Tyskland, Frankrike, Danmark och Belgien.

Sverige och flera andra EU-länder vill få rätt att ha kvar sin gränskontroll i ytterligare sex månader och kunna förlänga den halvårsvis upp till två år. Ett brev till EU-kommissionen ska skickas i dag.

Situationen har blivit akut eftersom reglerna inom EU:s gränssamarbete, det så kallade Schengen-avtalet, säger att medlemsländerna endast får ha en gränskontroll i åtta månader och för Tysklands del löper den rätten ut den 12 maj. För Sverige först i juli.

Avtalet med Turkiet om att återta migranter och den stängda Balkanrutten räcker uppenbarligen inte för att lugna norra Europa.

I Schengen-avtalet, som egentligen kom till för att skapa ett gränslöst Europa, finns en artikel 26 som säger att alla länder har rätt att tillämpa inre gränskontroller, om ett medlemsland misslyckas med sitt ansvar för den yttre gränsen.

Det är förstås Grekland, som är i fokus i första hand och som anses vara långt ifrån att ha kontroll över sin yttre gräns. Kanhända finns också misstankar om att inte heller Italien ska klara att hålla sin yttre gräns, om migrantströmmarna från Libyen blir verklighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista