Nu väntar varmare väder - och mer björkpollen

Sol och värme väntar i slutet på veckan och på vissa håll i landet kan det bli uppemot 20 grader varmt. Men stigande temperaturer innebär också högre pollenhalter.
- Det kan innebära att björkpollenhalterna stiger brant, och då kan det bli besvärligt, säger pollenforskaren Åslög Dahl.

På Kristi himmelsfärdsdag och under veckoslutet blir det övervägande torrt väder tack vare ett högtryck som växer till i söder, enligt SMHI.

Det blir sakta varmare och det ser ut som om temperaturerna till och med kan passera tjugogradersstrecket. Det gäller främst på söndag och i början på nästa vecka.

Det blir allt mer sol från och med mitten av den här veckan, från norr till söder. I helgen kan det bli över 20 grader varmt i södra delarna av Sverige, säger meteorologen Sandra Andersson vid SMHI.

Även om de långsiktiga prognoserna alltid innehåller ett visst mått av osäkerhet, rör det sig denna gång om en förhållandevis säker långprognos enligt Sandra Andersson.

– Prognoserna har sett ungefär likadana ut under den senaste tiden och ju fler prognoser som ser likadana ut desto säkrare kan vi vara på den långsiktiga prognosen, säger Sandra Andersson.

I Sverige är ungefär 20 procent av befolkningen pollenallergiska, enligt Astma- och allergiförbundet. De vanligaste allergiframkallande pollensorterna i Sverige är björk, al och hassel, gräs samt gråbo.

Björkpollen kan vara extra besvärligt, påpekar Åslög Dahl som bedriver sin forskning vid institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det beror både på att björken är ett väldigt vanligt träd, och på att björkpollen sprids lätt, säger Åslög Dahl.

Redan nu har blomningen nått höga nivåer, enligt Pollenrapporten.se som drivs av Naturhistoriska riksmuseet och som innehåller aktuella prognoser för hela landet.

– Just nu har vi uppnått nivån mycket höga halter av björkpollen. Framför allt östkusten har riktigt kraftig blomning, säger Agneta Ekebom, intendent vid Palynologiska laboratoriet vid Naturhistoriska riksmuseet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista