Varnar för slopat visumkrav

1:28 min

I morgon väntas EU-kommissionen föreslå slopat visumkrav för 80 miljoner turkiska medborgare. Men flera EU-länder varnar för massinvandring.

Bland annat Tyskland och Frankrike befarar att många lågavlönade turkar kommer att vilja ta sig till Europa.

Många kan också komma att vilja söka asyl. Därför föreslås en nödbroms – ett krav som också Sveriges migrationsminister Morgan Johansson ställer sig bakom.

– Det finns en risk att det här skulle kunna innebära ännu fler asylsökande direkt från Turkiet. Vi vet ju vid andra tillfällen när man avskaffade viseringsreglerna att man fick väldigt många som kom till Europa, säger Morgan Johansson.

Det Morgan Johansson syftar på var när EU för snart tio år sedan slopade visumkravet för Serbien och andra länder på västra Balkan.

Resultatet då blev att tiotusentals romer reste till Europa och sökte asyl, framfört allt till Tyskland och Sverige.

Det rörde upp en hätsk debatt om missbruk av viseringsfriheten vilket ledde till att lagen ändrades. En särskild klausul infördes som gav EU rätt att tillfälligt återinföra visumtvånget om reglerna missbrukades.

Men nu vill Tyskland och Frankrike gå ännu längre och införa en nödbroms som ger varje EU-land rätt att slopa viseringsfriheten under sex månader om antalet asylsökande når en viss nivå eller om turkiska medborgare stannar kvar illegalt i EU.

EU-kommissionen anser att dagens regler räcker men Morgan Johansson stödjer det tysk-franska förslaget.

– Det man diskuterar från tysk och fransk sida är att göra det ytterligare lättare att suspendera om det skulle visa sig att det inte fungerar, säger Morgan Johansson.

– Det tycker jag är en möjlighet som är intressant att titta närmare på för vi vill ju inte hamna i samma situation igen som vi hamnade i med västra Balkan. Den erfarenheten tror jag de flesta EU-länder tar på stort allvar, säger Morgan Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista