Puerto Rico i ekonomisk kris

1:37 min

Puerto Rico kan inte betala en skuld på 3,4 miljarder kronor som förfaller idag. Det har öns guvernör meddelat i ett tal samtidigt som han än en gång ber den amerikanska kongressen om hjälp.

Puerto Rico, den västindiska ön, har status som USA:s territorium men ska vara självstyrande. Ön har stora ekonomiska problem med ackumulerade skulder på mer än 70 miljarder dollar.

Trots att guvernören bett om hjälp länge och sagt att pengarna inte räcker, har Puerto Rico hittills lyckats skjuta fram det mesta av sina skuldbetalningar.

I helgen sa guvernören Alejandro Garcia Padilla att han tvingas välja mellan att betala långivarna eller ta hänsyn till folkets behov - han beslöt att pengarna ska användas till hälsovård och annan välfärd snarare än till att betala skulder.

Det betyder att en skuldbetalning som förfaller nu motsvarande 3,4 miljarder kronor inte betalas.

– Beslutet att inte betala var mycket svårt. Ärligt talat hade jag föredragit att slippa, sa guvernören.

Den ekonomiska krisen i Puerto Rico är ingen nyhet och Puerto Rico måste göra en ny stor betalning i juli.

Samtidigt debatterar USA:s kongress vilka villkor som ska gälla om Puerto Rico ska få ekonomisk hjälp.

Bland annat finns det planer på en slags överrocksstyre som ska se till att Puerto Rico sköter sina finanser på ett annat sätt och nya regler som skulle tvinga ön att strama åt för att komma i balans.

En annan följd av krisen är att allt fler puertoricaner emigrerar till USA, en utveckling som varken Puerto Rico eller USA särskilt välkomnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista