Splittrade röster från Turkiet om kommande visumfrihet

2:16 min

I morgon väntas EU-kommissionen föreslå att Turkiets runt 80 miljoner invånare ska kunna resa till EU utan visum. Turkiet har krävt visumlättnader i utbyte mot att ta tillbaka tiotusentals flyktingar och migranter som tagit sig till EU och turkiska ledare har hotat med att bryta hela flyktingöverenskommelsen infall EU inte håller vad de lovat.

På ett litet bageri i centrala Istanbul skjutsar bagaren in degbitar i ugnen, ut kommer frasiga ljusa limpor.

Eyüp Baygin, som äger bageriet, har aldrig varit utanför Turkiet – men nu drömmer han om resor till Europa utan visum.

– Barcelona, Paris, Milano, München, det skulle vara så lätt, säger Eyüp och fortsätter:

– Vi är så nära Europa men vi kan inte åka dit.

I utbyte mot att Turkiet hjälper EU att stoppa massflykten över Medelhavet och ta tillbaka flyktingar och migranter så har Turkiet krävt att turkiska medborgare ska kunna resa till EU utan visum.

Men Turkiet måste först uppfylla 72 kriterier och i vissa EU-länder är motståndet stort mot att slopa visumkraven för runt 80 miljoner invånare i Turkiet.

Migrationsöverenskommelsen har fått kritik från människorättsorganisationer som anser att EU ser mellan fingrarna när det gäller brister i yttrandefriheten och asylrätten i Turkiet.

För turkiska ledare är det en prestigefråga, Turkiets premiärminister har hotat med att riva upp hela flyktingavtalet ifall EU inte ger turkar möjlighet att resa utan visum.

Stylisten Esra Bicim har heller aldrig lämnat Turkiet men skulle gärna bo i Europa en längre tid.

– Såklart ska det vara visumfrihet att resa från Turkiet och Turkiet bör bli fullvärdig medlem i EU, säger hon.

Snickaren Suleyman Baris har aldrig haft råd eller möjlighet att lämna Turkiet.

På snickeriverkstaden sitter en bild av Mecka. Snickaren skulle hellre vallfärda dit än att resa till Europa utan visum.

– Det har ingen betydelse för mig, för mig är Turkiet mycket bättre och mycket vackrare än EU. Men folk längtar till Europa, de tror att när de kommer dit så skulle de leva bättre och i större lyx, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista