Örebro kommun har omhändertagit barn som riskerar anslutning till IS

1:58 min

Det har förekommit flera fall i landet där barn tvångsomhändertas av kommunen för att de riskerar att föras utomlands och bli anslutna till IS eller giftas bort. Nu senast i Örebro kommun. 

– Jag tycker det är bra att en kommun tar ett sånt här initiativ. Jag har svårt att uttala mig om det enskilda fallet, men att man som kommun är aktiv och använder de verktyg som står till buds det ser jag väldigt positivt på, säger Daniel Norlander som är huvudsekreterare åt den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

I ett liknande fall som Ekot tagit del av omplacerades en redan tvångsomhändertagen 17-årig pojke eftersom det fanns misstankar om att han skulle resa till Syrien och strida för IS. 

Det finns ingen statistik på hur många fall av den här typen som förekommit runt om i landet.

– Så vitt jag vet är det mycket ovanligt med den här typen av mål, det rör sig antagligen bara om enstaka fall, säger Peder Liljekvist, lagman vid Kammarrätten i Jönköping.

Örebro kommun ansökte om tvångsomhändertagande och i domen från förvaltningsrätten framgår det att det finns en mycket stor risk att pappan kommer att föra de tre små barnen utomlands där de kan utbildas till soldater och giftas bort, vilket är uppgifter som både polisen och Säpo tar på största allvar, enligt domen. Enligt en källa till P4 Örebro handlar det om att barnen riskerar att anslutas till terrorgruppen IS.

Pappan var i höstas häktad misstänkt för grovt bedrägeri och enligt handlingarna kan syftet ha varit att skaffa pengar för att kunna delta i krig. Enligt Säpo är bedrägerier ett vanligt sätt att finansiera terrorresor.

Pappan har även tidigare rest till länder där det är krig och vid en husrannsakan hittade polisen foton där han poserar med vapen. Nu bor barnen på ett skyddat boende och enligt P4 Örebros källa är det här första gången som Örebro kommun tvångsomhändertar barn som riskerar att föras utomlands för att anslutas till IS.

– Det är ju otroligt stora risker att de dels skadar andra men sedan också att de skadar sig själva och det visar ju på synnerligen dålig föräldraförmåga också om man har som tanke att ta med sig sina barn till det här området, säger som är huvudsekreterare åt den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, säger Daniel Norlander, huvudsekreterare åt den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista