Räkor på Göteborgs fiskauktion.
Foto: Mikael Sjödell/Sveriges Radio.

Ljusare läge för räkan – mörkare för torsken

1:15 min

När Världsnaturfonden i dag presenterar sin årliga guide om hållbart fiske så har den goda nyheter för räkälskare, medan den som äter torsk får se upp.

Inger Melander som är sakkunnig om fiske på Världsnaturfonden säger att det tidigare starka torskbeståndet i Barents hav får gult ljus i år.

– Det är lite svagare i år, man ser att tillväxten inte är som den ska och man ser en ökad fiskdödlighet.

Och då talar vi ändå om torsk som många tidigare uppfattat som livskraftig och som ett bra bestånd?

– Det stämmer. Men i och med att man har ett relativt högt fisketryck, så påverkar det även beståndet.

– Men det finns ju fortfarande MSC-certifierad torsk från området att köpa som då får grönt ljus i vår fiskguide, säger Inger Melander.

Sedan tidigare är torskbeståndet svagt i Östersjön och det ser inte bättre ut. Annars går utvecklingen inom fisket på många sätt åt rätt håll enligt Världsnaturfonden, som i årets guide ger grönt ljus till fler arter än tidigare, sex av tio.

Skälet till det är främst att mer fiske är miljöcertifierat.

– I och med certifieringarna får vi tydligare spårbarhet, man ser över skötsel och kontroll, man försöker minska den negativa ekosystempåverkan, säger Inger Melander.

Västkusträkan som för några år sen fick rött ljus, får nu grönt ljus i årets guide.

 – Nu har man jobbat för att få till en MSC-certifiering. Den gick igenom i oktober i fjol. Beståndet är fortfarande lite svagt. Men i och med att man nu jobbar med kontrollen och att man minskat utkasten av de små räkorna, som behöver vara kvar i havet och reproducera sig, så går utvecklingen åt rätt håll, avslutar Inger Melander.

Det här är MSC

Torskfiske. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix.

  • MSC är en av flera certifieringar som är tänkta att hjälpa konsumenter att välja miljövänliga produkter.
  • Just MSC – Marine Stewardship Council – är en internationell organisation som arbetar för miljömärkning av fisk och skaldjur.
  • Märkningen signalerar att fisken kommer från livskraftiga bestånd och att fisket haft så liten påverkan på miljön som möjligt.

Källa: Världsnaturfonden

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista