Kvinna med pollenallergi. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Pollen kostar samhället miljarder

Många är undermedicinerade
2:35 min

Pollenallergierna kostar samhället omkring 10 miljarder kronor årligen, det enligt forskare vid Göteborgs universitet. Och med ett varmare klimat riskerar kostnaderna enligt forskarna att öka ytterligare.

Mer än var femte person i landet beräknas ha besvär av pollen. Förutom allvarliga hälsoeffekter ger det också stora samhällsekonomiska konsekvenser genom produktionsbortfall, vårdbesök och läkemedel.

Runt 10 miljarder kronor per år när bland annat arbetskapaciteten går ner, säger Åslög Dahl som är pollenexpert och forskare vid Göteborgs universitet.

– Internationella studier visar att när man är sjuknärvarande på jobbet kan arbetskapaciteten sjunka med 10 till 40 procent.

Så samhällskostnaderna handlar mindre om sjukfrånvaro och mer om sjuknärvaro?

– Ja, det kan man säga för i väldigt stor utsträckning är man närvarande på jobbet eller i skolan och mår pyton

Kostnaden för besök inom främst öppenvården som är relaterad till pollenallergier beräknas exempelvis i Skåne ligga runt 150 miljoner kronor årligen.

Samtidigt kan bristen på diagnoser på pollenallergi eller felaktiga diagnoser också ställa till stora problem säger Åslög Dahl.

 – Barn som har svårt att sitta stilla eller inte har varit uppmärksamma på lektionen har man tolkat som tecken på ADHD istället för att de faktiskt är en påverkan av den här sjukdomen. Elever som har en pollenallergi, löper samtidigt större risk att sänka sina betyg från höstterminen till vårterminen medan de som är friska oftast har större sannolikhet att höja sina betyg.

Den närmaste veckan väntas halterna av björkpollen i södra Sverige bli över de normala.

Pollenhalterna har generellt ökat de senaste decennierna, bland annat till följd av ett varmare klimat.

Ökad information om just halterna i luften skulle ge bättre möjligheter till medicinering mot allergier som många alltså inte ens är medvetna om att dem har säger Åslög Dahl.

  – Det är många som inte fått en diagnos och det är många som är undermedicinerade, det vill säga de får inte adekvat medicin. Och om man mår dåligt och har sådana symptom som kan bero på pollenallergi så här års bör man ju ta kontakt med sjukvården, säger Åslög Dahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".