Rubrik:Annicka Engblom.Bredd:1200Höjd:675Beskrivning:Annika Engblom i svart kavaj i solsken utanför Marinbasen i Karlskrona. Foto: Malin Nilsson/SR.
Riksdagsledamot Annicka Engblom (M) vill att riksdagskansliet kallar till sig Taxi Stockholm för ett samtal.

"Riksdagen bör ta ett samtal med Taxi Stockholm"

Riksdagsledamot: Indirekt medverkan till koppleriverksamhet
2:05 min

Taxi Stockholm har avtal med Sveriges riksdag. Riksdagsledamot Annicka Engblom, ordförande i Moderatkvinnorna, vill nu att hennes arbetsgivare ser över taxiavtalet.

Ekot har under dagen rapporterat om "Kalla fakta" i TV4, som i kväll rapporterar hur tio av 14 förare från Taxi Stockholm hjälper TV4:s reporter att komma i kontakt med prostituerade i Stockholm.

Förarna agerar som guider – och ger information om kvinnorna, aktuella priser, och hur man undviker polisen, enligt reportern Håkan Enmark.

I höstas vann Taxi Stockholm, via sitt dotterbolag Svea Taxi Allians, en statlig upphandling för taxitjänster, värt mer än 90 miljoner kronor årligen, enligt Taxi Stockholm.

En av institutionerna som ingår i upphandlingen är Sveriges riksdag, vars ledamöter har rätt att åka taxi för skattepengar. Flera ledamöter uppmanas att av säkerhetsskäl åka taxi istället för andra färdmedel.

Efter dagens rapportering om Taxi Stockholm vill riksdagsledamot Annicka Engblom (M), ordförande i Moderatkvinnorna, att riksdagsstyrelsen kallar till ett samtal med taxibolaget.

– Det här är nog en debatt som man behöver ta tag i. Vad har man för värdegrund i de olika företag som man anlitar. Som riksdag borde det här vara en viktig parameter, eftersom vi är de yttersta bärarna i Sverige av mänskliga rättigheter och demokratiska frågor, säger Annicka Engblom.

– I grunden är det ett företag som indirekt medverkar till koppleriverksamhet och utnyttjande av kvinnors kroppar.

Taxi Stockholms vd Johan Lagerhäll säger till Ekot att han är överraskad och förbannad av vad kalla Faktas reportage visar. När bolaget fick kännedom om detta förra månaden lät de ett externt företag utföra stickprovskontroller, som liknar "Kalla Faktas" granskning.

Tio förare är misstänkta efter helgens egna kontroller, säger vd Johan Lagerhäll.

– Jag är besviken över den siffran. Det viktigaste nu är att vi agerar, och vi kommer att agera på alla välgrundade misstankar, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".