Abdi Nuur Mohamed från Braås.
Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio

Somalia en av de farligaste länderna för journalister

Abdi Nuur: "Som att kasta sig i Medelhavet"
1:39 min

De senaste två åren har tio journalister mördats i Somalia, och nästan lika många har utsatts för mordförsök.

Sedan 2014 har tio journalister mördats i landet och sex har överlevt mordförsök. Det visar en rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch, som släpptes i dag på Världsdagen för pressfrihet.

Abdi Nuur jobbade som journalist i Somalia i 30 år innan han flydde till Sverige för nio år sedan.

– Att vara journalist i Mogadishu är som att kasta sig i Medelhavet. I dag ser vi flyktingar som åker med smugglare till Europa och som riskerar sina liv. Exakt samma situation är det för journalister i Somalia. Man vet inte om man kommer överleva, säger Abdi Nuur.

Under åren i Somalia blev ett 20-tal av hans journalistkollegor mördade i attacker utförda av terrorstämplade islamistgruppen al-Shaabab, berättar han. Till slut gav han upp och flydde till Sverige, och är i dag bosatt i Braås utanför Växjö.

Det är dyster bild som Human Rights Watch målar upp av situationen för journalister i Somalia. Och även om al-Shaabab utgör det största hotet mot landets journalister, så gör sig också regeringssidan och dess allierade skyldiga till grova kränkningar av pressfriheten. Det handlar om godtyckliga gripanden, att hela redaktioner har stängts ned och olika typer av påtryckningar och hot.

– I Somalia är hot så mycket en del av vardagen för journalister att man inte ens diskuterar det med kollegor och familj, berättar Abdi Nuur från sin landsflykt i Sverige.

Man kan inte räkna med stöd från något håll, säger han.

– Av Al-Shaabab riskerar man att bli mördad, av regeringen blir man hotad och förföljd, och inte ens från befolkningen får man något stöd, eftersom folk är rädda att uttrycka sina åsikter öppet, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".