Östersunds tingsrätt.
I ett våldtäktsfall i Östersunds tingsrätt menade den misstänkte att han sovit när han hade sex med kvinnan. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio

Sovande våldtäktsmän ska utredas bättre

Rättsväsendet har haft svårt att hantera fallen
2:10 min

Åklagare ska nu bli bättre på våldtäktsmål, där den misstänkte hävdar att det som hänt skedde i sömnen. 

De senaste åren har det i Sverige förekommit flera fall där våldtäktsanklagade hävdat att de haft sex i sömnen och därför bör frias. 

Nu har åklagarmyndigheten tagit fram en rapport, som ger åklagare vägledning i de här fallen, som är relativt nya för svenskt rättsväsende.

– Under de senaste kanske fem, tio åren har det här förekommit och inte längre tillbaka i tiden, säger Ginger Johansson vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg.

 I flera av fallen de senaste åren har tingsrätt och hovrätt gjort olika bedömningar. Ett sådant exempel gäller en man som 2014 dömdes för våldtäkt av Östersunds tingsrätt, efter att kvinnan som sov i samma säng som mannen vaknat av att han hade sex med henne.

Hovrätten däremot friade senare mannen och menade att åklagaren inte hade lyckats motbevisa mannens förklaring - nämligen att han sovit när han hade sex med kvinnan.

I en annan hovrättsdom från januari i år fälldes däremot en man för våldtäkt. Hovrätten konstaterar i det fallet att mannens invändning att han sovit var så osannolik att den kunde lämnas utan avseende.

I åklagarmyndighetens rapport, som kammaråklagare Ginger Johansson är medförfattare till, finns det bland annat med en genomgång av forskningsläget kring det som kallas sexsomni, alltså att man har sex i sömnen.

– Vad jag kan säga är att fenomet i sig existerar. Experter på sömn runt om i världen har konstaterat att det går att ha sex när man sover, säger Ginger Johansson.

I rapporten rekommenderas också att åklagare i de här fallen kallar en sömnexpert att vittna i domstolen. Det finns också en punktlista med frågor som åklagaren bör utreda grundligt, för att kunna ge sömnexperten möjlighet att bedöma om det handlar om verklig sexsomni eller bara ett försök från den misstänkte att undgå straff för en våldtäkt.

– Sådana här invändningar kan ju framstå som väldigt udda och konstiga. Det kan innebära att de inte alltid tas på allvar och rättsväsendet har haft svårt att hantera de här fallen. Nu hoppas vi att det här ska ge god vägledningen till åklagare, så att de med hjälp av en grundligt utredning kan få fällande domar där det så ska vara, säger kammaråklagare Ginger Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".