turkiska journalister Can Dündar och Erdem Gül
Pristagarna är de turkiska journalisterna Erdem Gül och Can Dündar. Foto: AP Photo/Emrah Gurel

Yttrandefrihetspris skapar dubbla känslor

Turkisk pristagare: "Journalistik är inte ett brott"
2:17 min

Ett avslöjande om hur turkisk underrättelsetjänst smugglar vapen in i Syrien belönas med Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne 2016.

Men det är med både stolthet och sorg som en av de två pristagarna, den turkiske journalisten Erdem Gül, tar emot priset.

– Tyvärr finns det en sorglig sida av det här priset. Det visar att vårt land är bland de länder som ligger sämst till när det gäller yttrandefrihet, säger journalisten och redaktionschefen på den turkiska tidningen Cumhuriyet Erdem Gül när vi får tag på honom på redaktionen i Ankara.

Han delar priset med tidningens chefredaktör Can Dündar.

Reaktionerna blev häftiga när de i höstas publicerade bilder och filmer på hur turkisk underrättelsetjänst smugglar vapen till stridande grupper i Syrien. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kallade publiceringen för ett "förräderi", de greps och satt fängslade i tre månader, innan de släpptes i väntan på rättegång. Nu pågår rättegången, nästa förhandling väntar om några dagar. Åtalspunkterna är terrorbrott och spioneri och kan ge livstids fängelse.

Men även om han känner sorg över tillståndet i Turkiet är han glad över att få priset. Det är ett sorts erkännande, säger han.

– Till vårt försvar har vi alltid konstaterat att journalistik inte är ett brott. Och på det sättet är priset en bekräftelse på att vi har haft rätt, och det kommer motivera oss att göra ännu mer journalistik, säger Erdem Gül.

Och trots att han och Can Dündar också fått utstå mycket kritik, inte minst på sociala medier, för att gå andra makters ärenden, är Erdem Gül hoppfull inför framtiden

– Även om det är en dyster utveckling just nu och trots att vi får många negativa reaktioner så märker vi ett ökande stöd från samhället. Jag ser den här perioden av motgångar som tillfällig, säger Erdem Gül, som inte får lämna Turkiet medan rättegången pågår.

Om förbudet hävs kommer de själva att hämta priset i Stockholm den 16 maj. Annars blir det kollega som åker till prisutdelningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".