Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Ökat samarbete mot finansiering av terrorism

Publicerat tisdag 3 maj 2016 kl 19.41
"Det finns betydligt mer att göra"
(1:27 min)
Anders Ygeman till vänster, Säpo i mitten och Skatteverket till höger.
Anders Ygeman till vänster, Säpo i mitten och Skatteverket till höger. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Tomas Oneborg /TT, Kenny Bengtsson / TT

I morgon fattar regeringen beslut om att skärpa åtgärderna mot finansiering av terrorism. Grundkravet är att få de viktigaste inblandade myndigheterna att samarbeta bättre.

Inrikesminister Anders Ygeman är den som har ansvar för terrorbekämpning i regeringen.

– Genom att slå mot finansieringen av terrorism så kan vi vara effektivare på att bekämpa terrorismen. Det kan leda till att fler terrorister kan lagföras och det kan leda till att det blir svårare för terroristerna att verka, säger Anders Ygeman.

Regeringsbeslutet i morgon handlar alltså om att inblandade myndigheter ska samarbeta mer och nå bättre resultat i kampen mot finansiering av terrorism. Berörda myndigheter är polismyndighetens Finanspolis, Säpo, Åklagar- och Ekobrottsmyndigheterna samt Skatteverket.

Anders Ygeman riktar inte kritik mot myndigheternas samarbete så här långt, men betonar att det kan bli bättre.

-- Jag tror att det finns betydligt mer att göra för att bekämpa terrorismen finansieringsvägen och det här är en del av den förbättringen.

Åtgärder mot terrorism är ingen ny fråga. Den står också högt upp på den politiska dagordningen. Varför finns då inte detta samarbete redan?

– Jag tror tyvärr att den delen som handlar om terrorfinansiering har varit underprioriterad förut. Via den här, och eventuellt kommande åtgärder, ska vi stärka det arbetet.

Uppmaningar till samarbete mellan myndigheter är ganska vanliga politiska krav. Vad säger att det ska fungera nu?

-- Att vi kommer att följa upp det här noggrant. Vi är också föremål för internationell uppföljning av effektiviteten i vårt arbete mot finansiering av terrorism.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".