Leende man speglas i glasruta.
Per-Anders Sunesson blir ambassadör mot människohandel. Foto: Janerik Henriksson/TT

Han blir ambassadör mot människohandel

Regnér: Ett sätt att konkret visa att vi gör någonting
1:27 min

Regeringen tillsätter Per-Anders Sunesson som ambassadör som ska arbeta mot människohandel. Han är i dag enhetschef på Socialdepartementet och tillträder den nya tjänsten den 16 maj.

Förhoppningen är att ambassadören ska bidra till ett bättre internationellt samarbete mot handeln med exempelvis kvinnor och barn, och arbeta för att fler ska kunna dömas för brottet.

Per-Anders Sunesson är jurist och har bland annat arbetat på Justitiedepartementet med brottsoffers ställning i rättsprocesser och som ansvarig för tillsyn över socialtjänst och hälso- och sjukvård, skriver Socialdepartementet i sitt pressmeddelande om tillsättningen.

De senaste åren har Sunesson arbetat på Socialdepartementet och fram till idag har han lett regeringens arbete med att ta fram en ny handlingsplan mot människohandel.

– Människohandel är en företeelse som ökar i världen, inte minst handel med kvinnor och flickor. Det är också så att vi vet att människohandel ökar i samband med väpnade konflikter och stora migrationsströmmar och Sverige vill helt enkelt visa vårt engagemang att genomföra beslut som tagits om att motverka detta, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Att tillsätta en ambassadör mot människohandel är förstås ett sätt för regeringen att visa att frågan är viktig.

Ambassadör Per-Anders Sunesson ska stärka arbetet mot människohandel i Sverige. Förhoppningen är också att han ska hjälpa till att få genomslag för internationella överenskommelser om frågan och kunna uppmuntra andra länder att arbeta med den, för arbetet mot människohandel går för trögt, menar Åsa Regnér.

– När det gäller kvinnors rättigheter över huvud taget så gör det det. Att Sverige nu tillsätter den här ambassadören handlar om ett brett arbete för att bekämpa brottsligheten men också att understryka kvinnors och flickors värde.

Internationella organisationer som FN, EU och OSSE har redan ambassadörer eller samordnare för frågan, liksom exempelvis USA. Frågan är hur stor skillnad det gör att Sverige också tillsätter en.

– Ja, Sverige har ett väldigt gott renommé och många har stora förväntningar på Sverige när det gäller jämställdhetsarbete över huvud taget. Det här är ett sätt att konkret visa att vi gör någonting, men också en kontaktperson som andra länder kan ha för att samarbeta, säger Åsa Regnér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".