Den folkkäre artisten Olle Ljungström har dött. Han blev 54 år gammal.
1 av 2
Den folkkäre artisten Olle Ljungström har dött. Han blev 54 år gammal. Foto: ADAM IHSE / TT
Robert Jonsson Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Robert Jonsson Foto: Sveriges Radio

Musikexpert Robert Jonsson om Olle Ljungström

Muiskproducent Robert Jonsson om Olle Ljungström
1:30 min

För många blev Olle Ljungström känd genom sin medverkan i tv-programmet "Så mycket bättre". Men redan 1981 slog han igenom med bandet Reeperbahn. Musikredaktör Robert Jonsson, minns honom som en man med "star quality".

Olle Ljungström dog under natten mot onsdagen bara 54 år gammal. Han började sin musikaliska bana tidigt.

Som 16-åring startade han tillsammans med några vänner bandet Rotten group. När första skivan kom 1979, hade de bytt namn till Reeperbahn. Långt senare kom han att bli folkkär genom sin medverkan i tv-programmet "Så mycket bättre".

Musikredaktör Robert Jonsson har följt artisten på nära håll sedan starten.

Vem var Olle Ljungström för dig?

-- Först och främst var han en kompis, inte så jättenära men vi har stött ihop genom åren ända sedan slutet av 70-talet. Från början var han någon som jag såg upp till väldigt mycket. Han hade en aura omkring sig som var speciell. Han var nog född med någon slags "star quality". jag minns de  första konserterna med Reeperbahn. Han utstrålade någonting skört och samtidigt farligt. Det gick alltid en massor av historier om Olle, han var större än bandet Reepebahn redan från början.

Vad menar du med "star quality"?

- Att allting avstannar när personen kommer in i rummet, och det gjorde det när Olle kom, precis som Thåström eller någon annan artist med den utstrålningen.

Vem har han varit för svenska folket?

-- En fantastisk textskrivare, kanske den bästa i  modern tid i Sverige. Han har skrivit många rader som man aldrig glömmer. Men han har nog varit lite farlig, motsatsen til någon som till exempel Peter Lemarc, många tycker nog att texterna har varit svåra att förstå sig på.

-- Han hade ett eget uttryck. Både Reepebahn och hans solokarriär innehåller så otroligt mycket. Men Reepebahn är ju ett av de få banden i punk och postpunk som det fortfarande går att lyssna på, det andra kanske är Ebba Grön.

Olle Ljungström blev genom programmet "Så mycket bättre en annan typ av artist, mer folkkär kanske, vad tänker du om det?

-- Jag vet inte om han blev så folklig som vissa påstår. Hans låt "Jag och min far" har ju via Magnus Ugglas version har definitivt blivit det, en tidlös klassiger. Men Olle har ju fräst och sagt saker i intervjuer som inte passar in på beskrivningen folkkär. Men hans medverkan i programmet fick många att få upp ögonen för honom, som inte hade varit så intresserade av hans musik och verk genom åren.

Vad går vi miste om nu när Olle Ljungström inte finns bland oss längre?

-- Det är mycket. Hans vassa formuleringskonst är det jag känner att vi förlorat rent artistiskt. Han kunde uttrycka sig som ingen annan svensk artist har gjort och jag tror inte att det kommer att komma någon som har hans språk. Han hade ett "flow" som kon när han skrev låtar.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".