Noor Karim och hennes vänner tycker alla det är svårt att hitta en bra bostad.
1 av 3
Noor Karim och hennes vänner tycker alla det är svårt att hitta en bra bostad. Foto: Maria Svensson / Sveriges Radio
Studenten Noor Karim tycker att hyresrätterna i Stockholm är för dyra.
2 av 3
Studenten Noor Karim tycker att hyresrätterna i Stockholm är för dyra. Foto: Maria Svensson / Sveriges Radio
Stockholms universitet och elever som fikar.
3 av 3
Kön är lång för att få en studentbostad. Foto: Maria Svensson / Sveriges Radio

Nya hyresrätter för få och för dyra

Nya hyresrätter för få och för dyra
1:33 min

Det byggdes 37 500 nya bostäder förra året, en ökning med 19 procent sedan 2014 enligt Statistiska centralbyrån, men det är bara en droppe i havet, menar Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder.

– Det är naturligtvis bra men det räcker ju inte långt när man kollar på det behov som finns. Det man kan se är att det är bostadsbrist i varje kommun i hela Sverige så det finns ett stort behov och det finns ett behov för ungdomar, både när det gäller studentbostäder men också för att kunna flytta till första lägenheten. Så behovet av bostadsbyggande är gigantiskt i Sverige, säger Marie Linder.

700 000 nya bostäder kommer behöva byggas från och med 2015 och tio år framöver enligt Boverket. Studenten Noor Karim i Stockholm har lyckats få en studentlägenhet som hon delar den med sin kille. 20 kvadratmeter är den. 

– Det känns för jävligt. I Stockholm bor man i andra, tredje, fjärde hand och det är jätteosäkert och man bor ett halvår i taget och det är ju inte billigt heller, marknadshyrorna som är nu, och CSN är ganska litet så det är också en stressfaktor. Det måste byggas mer.

Och att de nybyggda lägenheterna är för dyra bekräftas av Marie Linder på Hyresgästföreningen. Ungefär hälften av lägenheterna som byggdes förra året var hyresrätter.

– De lägenheter och bostäder som byggs idag har människor inte råd med därför att det som produceras är väldigt dyrt. Vi har gjort undersökningar som visar på att 54 procent av hyresgästerna i större städer inte kan efterfråga varken nyproduktioner eller röra sig i beståndet. Och då blir det ett problem om men samtidigt vill att städerna ska växa och att man ska komma till nya jobb och så vidare, säger Marie Linder. 


 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".