En kampanjarbetare plockar ner skylten.
En kampanjarbetare plockar ner skylten. Foto: Michael Conroy/TT

Yrvaket USA dagen efter Ted Cruz avhopp

Aldrig tidigare har två kandidater varit så illa omtyckta
1:48 min

I USA har nattens resultat i ännu ett dramatiskt primärval gjort att kandidaterna inför höstens kamp om Vita Huset i princip är klara. Efter att Ted Cruz hoppat av sin jakt på den republikanska presidentkandidaturen återstår Donald Trump som enda tänkbara kandidat.

Trots att demokraten Bernie Sanders vann just nattens primärval, pekar allt på att Hillary Clinton blir demokraternas presidentkandidat. Men aldrig tidigare har två amerikanska presidentkandidater varit så illa omtyckta redan från början.

Ett yrvaket USA vaknar upp till en majmorgon som inte en enda politisk expert, analytiker eller journalist hade kunnat föreställa sig för ett knappt år sedan, och i många fall inte heller tills helt nyligen, trots att allt pekat i den här riktningen ett bra tag.

Att Donald Trump - om inget oförutsett inträffar - kommer att bli republikanernas kandidat i årets amerikanska presidentval är en politisk verklighet som för många fortfarande är svår att smälta, både i och utanför det republikanska partiet.

Mot alla odds, och i skarp kontrast till alla gapskrattande och hånfulla kommentarer om ännu en fåfäng manöver i en ständig jakt på uppmärksamhet, har Trump hittills med stor marginal lyckats vinna flest republikanska primärvalsröster. Över 10 miljoner närmare bestämt, vilket i sig är ett rekord.

Att Hillary Clinton blir demokraternas kandidat är det inte heller många som tvekar om i dag, även om Bernie Sanders så sent som i natt kraftfullt påminde om sin existens genom att otippat vinna primärvalet i Indiana.

Men Clinton har även hon fått drygt tio miljoner primärvalsröster, vilket är tre miljoner fler än Sanders.

Dessa väljarframgångar till trots, kvarstår faktum att både Trump och Clinton har historiskt höga impopularitetssiffror - aldrig tidigare har två amerikanska presidentkandidater redan på förhand varit så illa omtyckta.

Mätning efter mätning visar till exempel att runt 70 procent av tillfrågade kvinnor säger absolut nej till Trump, och att ungefär lika många män säger "aldrig i livet" om Clinton.

Även om Clinton just nu oftast bedöms komma att vinna över Trump i höst, är den uppenbara lärdomen från vårens primärvalsperiod att vad som helst kan hända i amerikansk politik, och uppenbarligen också gör det.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".