Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu och president Tayyip Erdogan har allt mer hamnat på kollisionskurs.
Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu och president Tayyip Erdogan har allt mer hamnat på kollisionskurs. Foto: AFP PHOTO / TURKSIH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE

Turkiets premiärminister kan vara på väg bort från makten

Uppgifterna kom fram via en hemlig blogg
1:19 min

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu kan vara på väg bort från makten.
Det styrande partiet AKP kommer att hålla en extrakongress, uppger en rad källor.

Det är allt mer intensiva spekulationer som handlar om att premiärministern Ahmet Davutoglu hamnat i onåd hos president Tayyip Erdogan.

De har allt mer hamnat på kollisionskurs och det har de senaste dagarna kommit fram via en hemlig blogg som fått mycket uppmärksamhet i Turkiet. Efter ett möte i kväll var det "inga kommentarer".

Ahmet Davutoglu väntas ha en presskonferens i morgon efter att AKP:s centralkommité hållit möte, sen talas det om att AKP kommer utlysa en extrakongress och att premiärministern där inte ställer upp för omval.

Det kommer i så fall resultera i ett ännu starkare presidentstyre i Turkiet. Och hur mycket makt president Erdogan ska ha, är en av punkterna de två männen haft olika synpunkter om.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".