Vill befästa makten: Kim Jong-un
Vill befästa makten: Kim Jong-un Foto: Wong Maye-E/TT

Unga i Nordkorea stödjer satsning på kärnvapen

Kim Jong-un vill befästa maktövertagandet
1:35 min

I Nordkorea har Kim Jong-un samlat arbetarpartiet till den första kongressen på över 30 år. Sammankomsten förväntas befästa den unge ledarens makt över Nordkorea där hans satsning på kärnvapen redan tycks ha ett stort stöd i den unga befolkningen.

– Kim Jong-un har sitt största stöd bland 20-åringar, 60 procent i den åldersgruppen stödjer honom, säger Chang Yong Seok som forskar om Nordkorea vid Seoul National University i Sydkorea. 

En av huvudfrågorna när Nordkoreas arbetarparti samlas till kongress idag är Kim Yong-uns så kallade parallellpolitik. Den lovar att förbättra ekonomin samtidigt som landet stärker sin förmåga att använda kärnvapen.
 
Efter sin fjärde provsprängning i januari i år straffades Nordkorea med hårdare sanktioner av FN. Främst är det USA som krävt sanktioner, men också Nordkoreas gamla allierade Kina har sagt sig villigt att straffa Nordkorea ekonomiskt.

Trots att många viktiga varor uppenbarligen fortfarande slinker igenom gränsen mellan Kina och Nordkorea, är sanktionerna knappast något som gör det lättare för Kim Jong-un att infria sina löften om bättre levnadsstandard för nordkoreaner.

Det nordkoreanska arbetarpartiet har tvärt emot stadgarna inte sammankallat någon kongress på över 30 år.

En viktig orsak till att den hålls nu antas vara att Kim Jong-un vill befästa sitt maktövertagande efter sin fars död, och upphöja sina egna lojala anhängare till nyckelpositioner.

Trots fattigdom i landet och mycket brutala utrensningar av politiska rivaler tycks Kim Jong-un ha lyckats få unga på sin sida.

Den sydkoreanska forskaren Chang Yong Seok beskriver unga nordkoreaner under 35 år som ofta mycket konservativa, samtidigt som de visar stort stöd för Kim Yong-un och hans aggressiva kärnvapenpolitik.

– De är stoltare över sin kärnvapenstatus än äldre nordkoreaner. Jag tror inte att unga i Nordkorea är någon faktor som bidrar till politisk förändring eller en ny regim, säger Chang Yong Seok som gör en årlig studie av nyanlända nordkoreanska flyktingars attityder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".