Bitcion uttagsapparat
Foto: TT

"Avslöjandet av bitcoingrundaren var bara båg"

Svenska bitcoinföreningen: Det känns helt befängt
0:18 min

Förtroendet för att Craig Wright verkligen är grundaren av bitcoin är nu i botten. Samtidigt meddelar han att beviset som alla väntar på aldrig kommer släppas.

I måndags gick australiensaren Craig Wright ut i medier och påstod att han var skaparen av den virtuella valutan bitcoin. Alltså personen som gått under den förmodade pseudonymen Satoshi Nakamoto.

Men bitcoin-världen ställde sig skeptisk redan från början, och nu ser det ännu mörkare ut för detta avslöjande berättar Mats Henricson, ordförande i Svenska bitcoinföreningen.

Det alla har gått och väntat på är att Craig Wright utför ett enkelt bevis. Om han är den han utger sig för att vara så var det också han som skapade de allra första bitcoin-mynten. Det innebär att han bör ha krypteringsnycklarna till dessa.

Och bara den som kontrollerar dessa nycklar kan flytta på dessa virtuella mynt, eller alternativt använda den privata nyckeln för att signera ett meddelande. 

Det här är den springande punkten i varför nu ingen verkar tro på Craig längre. Bitcoin är skapat för att kunna bekräfta valutatransaktioner kryptografiskt utan att behöva lita på varken avsändaren, mottagaren eller en bank.

– Satoshi skapade bitcoin för att kunna bevisa ägandeskap och identitet med hjälp av bitcoin och blockkedjan och att den riktiga Satoshi inte skulle använda samma maskineri för att bevisa vem han var känns ju helt befängt, säger Mats Henricson. 

Tidigare i veckan lovade Craig Wright att utföra just en förflyttning av några tidiga mynt. Men istället valde han att ta ner sin blogg och ersätta den med ett meddelande om att det aldrig kommer ske. 

”Jag trodde att jag kunde göra det här. Jag trodde att jag kunde lämna år av anonymitet bakom mig. Men när händelserna under denna vecka utvecklade sig och jag förberedde mig för att publicera bevis för att jag kontrollerar de tidigaste nycklarna bröt jag ihop. Jag har inte modet. Jag kan inte”, skriver Craig Wright på sin sida. 

Ett säkert bevis för att Craig Wright inte är Satoshi kommer vi kanske aldrig få se, men det enkla beviset för att han är den han fortfarande påstår sig vara lyser lika starkt med sin frånvaro. 

När BBC och The Economist gick ut med nyheten stödde de sig mycket på två framträdande personer i Bitcoin Foundation, Gavin Andresen och Jon Matonis. Gavin har dragit tillbaks sitt stöd men en tweet från Jon tolkas som att han fortfarande står bakom Craig Wright som Satoshi.

"Det kommer inte bli någon signering av ett tidigt bitcoinblock, men det kommer heller aldrig dyka upp någon annan Satoshi", skriver Jon Matonis. 

Mats Henricson börjar nu tappa modet när det gäller att få reda på vem den riktiga Satoshi Nakamoto är.

– Nu har man nått gränsen för den här frågan, nästa gång det dyker upp en person kommer man bara säga lägg av.

Samtidigt anser han att Satoshi Nakamotos identitet inte skulle påverka mycket.

– Jag vet inte om det är så viktigt egentligen, det känns som att jag hellre skulle ha en annan diskussion. Om vad bitcoin är och hur det skiljer sig från banker och riksbanker, det finansiella systemet vi har i dag.

Detta är bitcoin

Bitcoin är en virtuell valuta, även kallad en kryptovaluta eftersom att den bygger på kryptografiska tekniker. Ett bitcoin tas fram genom att en dator löser väldigt komplicerade problem och systemet är skapat så att trots att datorer blir snabbare och snabbare ska en jämn ström av nya mynt dyka upp hela tiden.

Blockkedjan, ”block chain”, är en publik logg över alla bekräftade transaktioner i nätverket och dess integritet går att bekräfta kryptografiskt. Det är grunden i systemet och därifrån kan en bitcoin-plånbok räkna ut sitt saldo, och transaktioner kan bekräftas så att mottagaren av ett mynt verkligenfår det. Loggen gör det också omöjligt att göra en så kallad dubbelspendering, alltså skicka samma bitcoin till flera mottagare samtidigt. Den första transaktionen i loggen är den enda giltiga om det finns fler.

För att skaffa sig bitcoin går det antingen att beräkna fram dem eller växla in mot klassiska pengar på särskilda växlingssajter. Bitcoin accepteras av en rad stora nätbutiker men används även i illegala transaktioner eftersom att det är möjligt att hålla sig helt anonym. Som P4 Jönköping rapporterade tidigare i år kräver bedragare som kapat en dators filer och krypterat dem bitcoin som lösensumma för att få tillbaks informationen. Polisen säger att de inte kan spåra dessa transaktioner.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".