Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Eurovisions 12-poängare får konkurrens

Publicerat fredag 13 maj 2016 kl 14.00
Eurovisions 12-poängare får konkurrens
(2:06 min)
Christer Björkman inklippt i Eurovision poängomröstning
Foto: Marcus Eriksson

Vi är vana vid att hoppas på att höra: La Suède douze points – tolv poäng till Sverige, i Eurovision. Men vad kommer att hända med den kända tolvpoängaren när poängsystemet förändras?

Video: Omröstningarna vi minns

– Den här förändringen kommer göra att programmet upplevs som snabbare, kortare och mer spännande, berättar SVT:s tävlingsproducent Christer Björkman.

Förändringen innebär att publiken och juryns röster kommer att separeras och antalet röster blir dubbelt så stort. Den berömda tolvpoängaren får konkurrens om uppmärksamheten när publikens röst nu kommer att presenteras i en klumpsumma.

– Det är en nerv som sitter i tolvpoängaren, så det ska bli spännande att se hur de lyckas få upp den nerven och den energin med det nya systemet, säger Loreen, som har fått flest antal tolvpoängare i Eurovisions historia. 

Kan publikens klumpsumma leda till att tolvpoängarens spänning försvinner?

– Nej, den försvinner inte men den är samtidigt reducerad till någonting som är mycket mer kompakt och spännande i slutet, förklarar Christer Björkman.

När Loreen vann Eurovision 2012 i Baku, Azerbajdzjan, visste man att hon redan hade segrat innan alla länder hade hunnit ge sina poäng. 

Med det nya omröstningssystemet kommer man inte veta tävlingens vinnare förrän i slutet, efter att alla poängen har presenterats, enligt Björkman. 

– När det är två minuter kvar av programmet, och ingen vet vem som kommer att vinna, då kommer du att tycka att det här systemet är bättre, säger han.

Vad är den nya förändringen?

Förändringen innebär att publiken och juryns röster är separerade och antalet röster blir dubbelt så stort. Det bli mer likt Melodifestivalen där tittarnas resultat presenteras i poängsummor.

– Så vad som har hänt är att det är dubbelt så många poäng. Först delar juryn ut sina poäng, och sen delar tittarna ut sina röster som är ihopbuntade, förklarar Christer Björkman. 

Så kommer det funka

Poängutdelningen kommer alltså ske i två separata omgångar. Juryn kommer som vanligt att stå för 50 procent av rösterna och tittarna för 50 procent.

Efter röstningen kommer den första omgången av poängutdelningen med juryns resultat att presenteras. Varje lands jury delar ut poängen mellan ett till tolv till sina tio favoritbidrag.

Poängen kommer att visas grafiskt och endast tolvpoängaren kommer att läsas upp av en representant för varje land. Sedan är det dags för den andra omgången av poängutdelningen som är baserat på tittarnas röster.

Tittarna ger ut poäng i samma skala som juryn. Alla länders poäng räknas ihop och därefter presenteras poängsummorna av programledarna.

De bidrag med lägst poäng presenteras först, och de bidrag som fått högst poäng presenteras sist. Vinnaren kommer man alltså inte få veta förrän i slutet.

Tolvpoängarens historia

Det är inte första gången som man ändrar på reglerna i Eurovision Song Contest. Poängsystemet har sett olika ut flera gånger sedan Eurovision startade 1956.

Poängen har varierat mellan 1 till 10 poäng ända fram till 1975, då tolvpoängaren infördes. Sedan dess har tolvpoängaren blivit alltmer uppmärksammad och eftertraktad i tävlingen.

I Eurovision 2014 fick den till och med en egen låt "12 Point Song".

Video: Omröstningarna vi minns

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".