Sadiq Khan
Foto: TT

Sadiq Khan blir Londons första muslimska borgmästare

Labours Sadiq Khan vann omröstningen över mångmiljonären Zac Goldsmith.

Det tog till efter midnatt svensk tid innan beskedet att Sadiq Khan tar över som borgmästare kom. Enligt BBC berodde fördröjningen på en mindre felräkning.

Khans familj kommer från Pakistan och han är en av Londons omkring en miljon muslimer. Han har bland annat lovat att frysa priserna för kollektivtrafik och lösa bostadskrisen i London.

Kort efter att det blivit klart att Khan skulle vinna så grattade Sajid Javid, en av hans politiska motståndare i det konservativa Tories, honom till segern och skrev "grattis från en son till en pakistansk busschaufför till en annan".

Khan tar över som borgmästare efter Boris Johnson som haft titeln sedan 2008. Johnson har varit mycket populär i London och spås kunna ta över det konservativa partiet efter David Cameron i framtiden. 

Den stora gissningsleken vidtar nu för att klura ut vad utgången i regionalvalet innebär för folkomröstningen om EU i slutet av juni. London-valet lär få störst inflytande, med tanke på att kampen om borgmästarposten stod mellan uttalat EU-vänlige Khan och EU-kritiske huvudmotståndaren Zac Goldsmith.

Runt om i landet försökte så gott som samtliga partier på fredagsmorgonen framhäva att just de lyckats över förväntan.

– En ny gryning vaknar i Wales. Här i dalgångarna har den redan grytt, strålar nationalistpartiet Plaid Cymrus ledare Leanne Wood i walesisk tv efter att ha besegrat Labour i ett av deras äldsta och mest traditionella fästen i Rhondda-dalen.

Fast egentligen gick det inte så bra för Plaid Cymru som Wood hade hoppats. Partiet går fram, men hamnar ändå långt efter Labour totalt sett. Och Labours väntade tillbakagång blir inte så dramatisk som det gissades på förhand.

Gladast i Wales var i stället EU-fientliga UK Independence Party som tar sina första mandat hittills i regionalförsamlingen, sannolikt sju stycken.

I Skottland gick det dock inte alls bra för Ukip, som blev helt utan mandat i det skotska parlamentet. Där kommer i stället nationalistiska SNP fortsätta att dominera, med totalt 63 av 129 mandat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".