Kampanj för EU-utträdet vid Liverpool Street station i London. Foto: Frank Augstein/TT
Kampanj för EU-utträdet vid Liverpool Street station i London. Foto: Frank Augstein/TT

Svenska företag oroas över Brexit

"Känslan av osäkerhet det värsta"
1:42 min

I Storbritannien växer oron bland svenska företag inför att Storbritannien ska rösta om att eventuellt lämna EU – det som kallas Brexit-folkomröstningen – den 23 juni.

Britt Warg driver i Swindon, väster om London, ett företag som säljer svensk teknik för att motverka översvämningar:

– För mig som företagare så är det en osäkerhet om vi skulle gå ur EU. Det är en stor brytning i så fall om det händer, och en osäkerhetsfaktor.

I Storbritannien pågår kampanjen för fullt inför folkomröstningen den 23 juni om Storbritannien ska lämna EU eller inte.

Och inte minst på den EU-positiva sidan handlar mycket om ekonomi. Till exempel varnade premiärminister David Cameron nyligen för en "ekonomisk chock" om Brexit skulle bli verklighet.

Den svenska exporten till Storbritannien uppgick förra året till nästan 85 miljarder kronor, vilket gör Storbritannien till Sveriges fjärde största exportmarknad.

Och bland svenska företag finns en oro för att ett Brexit skulle leda till en ökad brittisk protektionism och försvåra handeln mellan länderna.

Den här oron märks av också bland svenska företag i London, säger Alex Haddon som sitter i styrelsen för Svenska Handelskammaren i Storbritannien:

– Jag tror att känslan av osäkerhet faktiskt är det värsta. Många tycker bara att det här är frustrerande, att sitta och vänta så här länge.

Svenska Handelskammaren i Storbritannien har ungefär 400 medlemsföretag, och trots att många avvaktar folkomröstningsresultatet säger Alex Haddon att fler nu har börjat förbereda sig på ett eventuellt utträde:

– Ju närmare vi kommer, desto mer känns det att det kanske skulle kunna bli en exit, så det finns nog mer planering för det nu än det kanske fanns för flera månader sedan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".