Al Qaidas förhållningsregler i hamnstaden Mukalla
Al Qaidas förhållningsregler i hamnstaden Mukalla. Reglerna sitter kvar trots att staden nyligen återtogs av regeringsstyrkor. Foto: AFP

USA:s militär på plats i krigets Jemen

Al Qaida allt starkare och rikare
2:12 min

USA:s försvarsdepartement medger nu att man har militär på plats i kriget i Jemen, men den amerikanska militären ska enligt Pentagon enbart ha en rådgivande roll i konflikten.

Det här är första gången som USA bekräftar att man har militär personal på plats i landet under kriget. Syftet är att hjälpa de jemenitiska styrkorna i kampen mot al-Qaida. 

En oväntad och för USA ovälkommen konsekvens av kriget i Jemen är att Aqap, al-Qaida på den arabiska halvön, har växt sig allt starkare och rikare.

För lite mer än ett år sedan började en Saudi-ledd koalition bomba mål i Jemen för att försöka slå ner Houthi-rebellernas uppror i landet.

Upproret hade tvingat landets president Abd Rabbu Mansur Hadi från makten och gett Houthi-rebellerna kontroll över Jemens huvudstad Sanaa.

I det maktvakuum som då bildades kunde al-Qaida flytta fram sina positioner i landet militärt, men också ekonomiskt. Aqap tros ha dragit in vad som motsvarar hundratals miljoner kronor genom bankplundring och utpressning sedan kriget började.

Men den stora kassakon kom till när organisationen tog över hamnstaden Mukalla. Genom att ta ut skatter och tullar i hamnen beräknas al-Qaida ha dragit in motsvarande 16 miljoner kronor. Dagligen.

Al-Qaida tvingades nyligen bort från Mukalla av jemenitiska och emiratiska styrkor, men det är ett starkare och framförallt rikare al-Qaida som har skapats.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har al-Qaida i Jemen aldrig varit så starkt som det är idag.

Organisationen har utfört dödliga attentat i Jemen vid upprepade tillfällen, den ska ha planterat sprängladdningar i flygplan på väg mot USA och tros ligga bakom attentatet mot Charlie Hebdo i Paris i januari 2015.

USA har länge bekämpat al-Qaida med hjälp av bestyckade förarlösa flygplan i Jemen. Utan rättegång och utan att offren fått en chans att försvara sig har USAs bombningar dödat misstänkta al-Qaida anhängare landet.

Rapporterna om civila som fallit för bombningarna är många, enligt vissa källor kan det handla om hundratals döda.

USA:s bombräder är uppenbarligen inte längre tillräckliga. Att amerikansk militär valt att gå in på marken i Jemen bekräftar nämligen hur stort man anser att hotet från al-Qaida har blivit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".