Bild taget från en av helikoptrarna som deltar i räddningsarbetet.
1 av 2
Bild taget från en av helikoptrarna som deltar i räddningsarbetet. Foto: Kustbevakningen/Räddningstjänsten
Räddningschef Dick Svennefelt och polisen Fredrik Persson vid presskonferensen i Visby gällandeden mark/skogsbrand som härjar i ett område mellan Vänge och Buttle på Gotland.
2 av 2
Räddningschef Dick Svennefelt och polisen Fredrik Persson vid presskonferensen i Visby gällandeden mark/skogsbrand som härjar i ett område mellan Vänge och Buttle på Gotland. Foto: Karl Melander / TT

Akuta faran över på brandhärjat Gotland

Polisen: Förundersökning inledd
2:24 min

Den stora skogsbranden på Gotland är nu under kontroll meddelar krisledningen. Och uppmaningen till allmänheten att hålla sig inomhus har dragits tillbaka. 

– Senaste nytt är att det är inget försämrat läge i det område där vi bekämpar branden vi behåller de begränsningslinjer som vi satt ut för närvarande och hela tiden fyller på med vatten och hålla det vattenbegjutet så långt det är möjligt.

Så hela branden är under kontroll nu ? 

– Med nuvarande läge har vi kontroll på det med det väderläge som det är, säger Pontus Martelleur på krisledningen på Gotland. 

Klockan var kvart över 12 igår när larmet nådde räddningstjänsten på Gotland. Det som först verkade vara en mindre gräsbrand. Utvecklades snabbt till en okontrollerad skogsbrand som täckte ett område på 1000 gånger 1500 meter och det var på vippen att hela byn Vänge med 50 hushåll tvingades evakueras.

Men sedan vände vinden och byn klarade sig. 

Närmare 100 personer, brandmän och hemvärnsmän har arbetat med att släcka branden. Tre helikoptrar sumpar just nu stora mängder vatten på de återstående eldområdena och under natten kommer man fortsätta bekämpa elden med slangar som man dragit fram

Polisen har nu inlett en förundersökning för att utreda om någon kan hållas ansvarig för att branden startades, berättar Fredrik Persson lokalområdespolischef på Gotland.

– Det finns anledning att anta att branden har startats genom att en människa har varit inblandad på ett eller annat sätt och då är det rutin att inleda en förundersökning. 

Frågan är också hur det kommer sig att räddningstjänsten inte lyckades stoppa branden innan den spred sig till skogen.
Enligt Räddningsledare Dick Svennefeldt beror det på att man fick fel information och därför inte hade med sig tillräckliga resurser. Vilket fördröjde släckningsarbetet.

– Utifrån inringarens bedömning, kontra vad som var när man kom fram var det rätt så stor skillnad i storlek på brand, säger Dick Svennefeldt. 

Hur menar du då? 

– Man rapporterade in en brand som var kanske 20 gånger 15 meter och när man kommer fram är det ett antal 100 meter. 

Så den var större än man visste så man hade inte utrustning att bekämpa den?

– Ja man hade inte tillräckligt med resurser på väg. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".