Demonstrationer i Polen
Demonstrationer i Polen Foto: Thella Johnson/Ekot

200 000 i EU-vänlig demonstration i Polen

"Vi är och ska förbli i Europa"
1:47 min

I Polen demonstrerade idag flera hundratusen oppositionella mot den sittande regeringen och för att visa sitt stöd för Polens EU-medlemskap. 

– Vi är och ska förbli i Europa, ropar medborgarnätverket KOD:s talesperson från scenen på Aleje Ujazdowskie, gatan där den polska regeringen har sitt högkvarter.

Bredvid henne står partiledare från alla Polens oppositionspartier och även den förre presidenten Bronislaw Komorowski och den förra premiärministern Ewa Kopacz.

Bara i Warszawa deltog mer än 200 000 personer i demonstrationen mot regeringen, den största hittills sedan maktskiftet i höstas.

Manifestationen anordnades i form av en hyllning till det polska EU-medlemskapet två dagar före den nionde maj, Europadagen.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa har vägrat kompromissa om de hårt kritiserade lagarna som regeringen har genomdrivit på kort tid. 

Både EU och människorättsorganisationer menar att lagarna om bland annat de statliga medierna och rättsväsendet hotar demokratin i landet.

Kompromisslösheten har försatt Polen på kollisionskurs med EU-ledningen och många är nu oroliga för att Polen ska isoleras i EU.

– Jag är här idag för att bekräfta min plats och vår plats i Europa, säger Janek, som är på plats på Aleje Ujazdowskie med sin vän Mariusz.

I stan anordnades också en parad till minne av EU-förfadern Robert Schuman men även en motdemonstration anordnad av Polens nationalistiska rörelse där omkring 4 000 människor deltog.

Lag och Rättvisas partiledare Jaroslaw Kaczynski, som sällan ger några intervjuer, svarade under eftermiddagen på allmänhetens frågor via partiets Facebook-sida.

Han kommenterade då de regeringskritiska demonstrationerna som ”människor som inte accepterar förra höstens valresultat”.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".