Stor skogsbrand.
Branden nära staden Fort McMurray i Alberta. Foto: Johathan Hayward/TT.

Ännu en kanadensisk provins hotas av jättebranden

"Det här är nog sista gången jag ser mitt hem"
1:57 min

Det finns inget som tyder på att den omfattande branden i den kanadensiska Albertaprovinsen ska avta. Branden, som är inne på sitt sjunde dygn, befaras under söndagen omfatta en dubbelt så stor yta som hittills.

Se bildspel: Branden sprider sig explosionsartat

Över 1 100 brandmän bekämpade 45 bränder under lördagen och sex av dem är helt utom kontroll.

Nu är branden på väg att sprida sig till grannprovinsen Saskatchewan. Myndigheterna bedömer att det kan ta månader innan jättebranden brunnit ut helt.

En ung kille kastar sig in i sin bil i sista sekunden, samtidigt som lågorna tar tag i hans hus.

– Nu är det bråttom, det här är nog sista gången jag ser mitt hem, flåsar han medan han kör genom stora gnistregn och tjock rök för att ansluta till en karavan av bilar på en väg kantad av brinnande höga träd på båda sidor.

Även om den delvis helt utbrända staden Fort McMurray redan tömts på sina uppemot 90 000 invånare fortsätter evakueringarna i området, nu från de tillfälliga läger som hade upprättats norr om staden, eftersom branden även rör sig ditåt.

Under gårdagen växte branden till en yta som är sju gånger större än den stora svenska skogsbranden i Västmanland häromåret, och vad värre är - den växer hela tiden och beräknas under innevarande dygn fördubblas i storlek, och är också på väg in i Albertas grannprovins Saskatchewan.

De stora floder som finns i den här delen av Kanada hindrar inte lågorna, som är så stora och starka att de enkelt tar sig över breda vattendrag och fortsätter på andra sidan.  

Röken från den gigantiska kanadabranden syns nu tydligt från rymden, och lukten av den känns ända bort till den amerikanska mellanvästern.

Brandexperter, som det finns gott om i det ofta skogsbrandsdrabbade Kanada, bedömer att det kommer att ta månader innan glöden från branden helt brunnit ut, och varnar samtidigt för att röken och värmen skapar väderförändringar som genererar åskväder och blixtar som utgör nya hot i de många barrskogsområden som redan så här på vårkanten är torra som fnöske.

Flera kanadensiska experter på klimatförändringar menar att uppvärmningen av atmosfären spelar en direkt roll för ökningen av stora skogsbränder, och professor Mike Flannigan vid Albertauniversitetet säger att även om den pågående branden är den första av det här formatet, så är den långt i från den sista.

 

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".