Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT

Starkt stöd för V:s budgetsamarbete

Vänsterpartiets kongress gav partiledaren Jonas Sjöstedt starkt stöd för fortsatt budgetsamarbete med regeringen. Det finns dock ett tryck för större V-framgångar.

Vänsterpartiets kongress ställde sig bakom partiets budgetsamarbete med regeringen som inleddes efter valet 2014.

- Det är tydligt att våra medlemmar och kongressombud är väldigt stolta över de reformer vi fått igenom, säger partiets ekonomisk politiska talesperson Ulla Andersson.

Till kongressen hade två stora distrikt, Skåne och Göteborg, lämnat in motioner som ville att budgetsamarbetet avbryts om inte V får större genomslag i budgetförhandlingarna. Ett förslag innebar dessutom att samarbetet skulle avbrytas om inte regeringen avstår från att strama åt migrationspolitiken.

Men kongressens stöd för partistyrelsens linje var stort och motionerna röstades ned utan att rösträkning behövdes.

Motionerna lämnades in innan V och regeringen blev överens om tio miljarder kronor mer till kommunerna från och med nästa år. Det var också en budgetsatsning som partiledningen och partiledaren Jonas Sjöstedt lyfte fram flera gånger under kongressen,

Var det de tio miljarderna som gjorde att stödet blev så starkt?

- De här tio miljarderna har varit något man efterfrågat. De kommer att göra stor skillnad. Om du visste hur många som kommit fram och sagt vad detta gjort det lättare för dem (kommunerna), och att de nu till och med kan satsa, säger Ulla Andersson.

Kongressdebatten om budgetsamarbetet, som hölls redan på lördagen, visar att det finns fortsatt tryck för större V-framgångar i budgetförhandlingarna. Det var dock bara ett tiotal kritiker av samarbetet gick upp i talarstolen.

Ombudet Sara Svensson från Skåne tyckte att V visserligen lyckats med att nå små och viktiga skillnader i budgetförhandlingarna.

- Men vi har inte utmanat klassklyftan i Sverige, sade hon.

Svensson pekade också på att den del av de tio miljarder kronor som landstingen i Skåne får, lätt slukas av underskottet i vården.

Andra ombud varnade för att väljarna ska hålla V som ansvarig för hela regeringens politik och att det låga väljarstödet för regeringen också kan dra ned V.

- Det man uttrycker är något som också finns inom regeringspartierna, att man förväntar sig en politik som omfördelar mer i dag. Den förväntan har jag också, säger Ulla Andersson.

När kongressen inleddes lovade partiledaren Jonas Sjöstedt att pressa regeringen hårdare för att på allvar förändra fördelningspolitiken. Det innebär krav på skattehöjningar för dem som har det bäst ställt, till exempel återinförd förmögenhets- och arvsskatt. V vill också gärna se höjd inkomstskatt för höginkomsttagare.

- Det finns väldigt många utsatta i vårt samhälle idag och det finns också människor som har väldigt mycket inkomster och kapital och de kan bidra mer, säger Ulla Andersson.

- Vi ser att långtidsarbetslösa och ensamstående föräldrar har det ekonomiskt tufft.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".