Flygplan över hus brand i bakgrunden
Foto: Foto: Kitty Cochrane

Omöjligt att släcka branden utan hjälpt från vädret

"Vädret måste ändra sig"
1:16 min

Branden i centrala Kanada fortsätter att sprida sig och risken finns att den dubbleras i storlek under dagen. Det betyder att utan hjälp från vädret blir det i princip omöjligt att släcka branden, säger Jan Wisén på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

--En sån här stor brand släcker man inte med konventionella metoder utan här måste man få hjälp av naturliga hinder och väder

För en dryg månad sedan lämnade MSB in sin rapport om släckningsarbetet av skogsbranden i Västmanland. En av slutsatserna var att den inledande insatsen är oerhört viktig.

Det gäller särskilt när det är torrt och varmt väder.

--När man väl upptäckt en skogsbrand gäller det att dra på så mycket som möjligt och skap begränsningslinjer så man kan jobba sig in mot branden. för får man inte kontroll av branden så sprider den sig väldigt snabbt

Det är också viktigt att ta beslut om evakuering i tid. Att som i Fort mc Murray tvingas evakuera människor när det redan brinner i staden och på bägge sider av vägen är ett misslyckande säger Jan Wisén.

– Det är en väldigt farlig situation. evakuerar man i ett sånt läge då är det ju försent. man ska ju inte behöva springa hals över huvud eller fly genom elden.

Branden i Kanada är nu 10 gånger större än branden i Västmanland var och kan under dagen dubbleras.

Det handlar i så fall om en yta av 3 000 kvadratkilometer. 55 gånger 55 kilometer.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".