Vaniljstänger
Vanilj utvinns ur vaniljorkidéen. Foto: Pi Frisk/TT

Priset på vanilj skjuter i höjden

Priset på vanilj har fyrdubblats sedan 2014. På Madagaskar, där den mesta vaniljen tillverkas, kostar ett kilo nu 1 800 kronor.

Så sent som 2014 låg priset på omkring 60 dollar.

För fattiga Madagaskar är prischocken inte enbart positiv. En del butiker har tvingats flytta vaniljen från kryddhyllorna till platser nära kassorna, i syfte att avskräcka tjuvar.

Enligt Emmanuel Nee, kryddhandlare på det franska företaget Touton, beror prisökningen till en del på att vanilj skörden i fjol minskade till omkring 1 200 ton, från 1 800 ton året före.

– Men det rättfärdigar inte den stora prisökning vi har sett i år, säger Emmanuel Nee.

Han lägger i stället skulden på extremt spekulativa handlare och en irrationell marknad.

Dominique Rakotoson, chef för ett familjeägt företag som odlar vaniljorkidéer i Madagaskar, menar att stora vaniljköpare driver upp priserna genom att bygga upp sina lager.

Han menar att fördyringen har fått en del livsmedelsföretag att rata äkta vanilj till förmån för billigare, syntetiska ersättningar.

Dessutom har den fått länder som Vietnam, Indien och Indonesien att bli mer intresserade av vaniljmarknaden.

För Madagaskar skulle ökad konkurrens innebära ett hårt slag. Landet är ett av världens fattigaste. Vaniljindustrin sysselsätter cirka 200 000 personer och genererade förra året exportintäkter motsvarande 1,6 miljarder kronor. 

TT/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".